Συνεχίστηκε η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά

Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 400 πρόσφυγες, ενώ στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί άμεσα τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς, μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας, κατόπιν συνεννόησης με τον Λιμενάρχη Πειραιά, έβαλαν κατά προτεραιότητα στο δεύτερο λεωφορείο ευπαθείς ομάδες προσφύγων, οι οποίοι νόμιζαν αρχικά ότι θα μπουν στο πρώτο λεωφορείο, δημιουργώντας προς στιγμήν σύγχυση στη διαδικασία.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων περίπου και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η μεταφορά και άλλων ανθρώπων από το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη δομή.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις δομές φιλοξενίας που είναι πιο οργανωμένοι ελεγχόμενοι χώροι αναμένεται να συνδράμουν και οι εθελοντικές οργανώσεις, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και στο κέντρο του Σχιστού.
Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι και η άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού, ενώ ανέφερε ότι όσοι πρόσφυγες δεν μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον Σκαραμαγκά θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Στο λιμάνι παραμένουν 3.758 πρόσφυγες, στα νησιά βρίσκονται 7.353 και συνολικά στη χώρα 53.824 πρόσφυγες.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 24 πρόσφυγες από τη Λέσβο, ενώ άλλα 9 άτομα από τη Λέσβο μεταφέρθηκαν το βράδυ της Κυριακής με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος».
Στο μεταξύ, 196 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σε ελληνικά νησιά από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα (07.30). Το Λιμενικό τούς διέσωσε σε έξι περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Φαρμακονησίου και Πύλου.

Συμπλοκή μεταξύ προσφύγων
Τα ξημερώματα προκλήθηκε ένταση μεταξύ προσφύγων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο με τρία άτομα συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 38χρονος πρόσφυγας από τον Λίβανο και να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Το Λιμενικό δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

Νέα δομή στην Ήπειρο
Με πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη ξεκίνησε η λειτουργία του πέμπτου κέντρου φιλοξενίας στην Ήπειρο, στη μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου.
Τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν στο Τσεπέλοβο 70 πρόσφυγες, όμως οι 11 αναχώρησαν, γιατί θεώρησαν πως η δομή είναι απομακρυσμένη από αστικό κέντρο. Ωστόσο, όσοι έμειναν, βρήκαν, όπως είπαν, ένα σπίτι μετά τη δύσκολη διαβίωση στην Ειδομένη.
Πρόκειται για οικογένειες με πολλά παιδιά που χρειάστηκε μέρες για να πεισθούν να φύγουν από την Ειδομένη και τώρα λένε πως θα ενημερώσουν τους συγγενείς τους να φύγουν από τις σκηνές και να μεταφερθούν στο Τσεπέλοβο. Την πρόθεση του Δήμου να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: