Συνέντευξη Βαρουφάκη στο Charlie Hebdo – Πιστεύω πράγματι ότι σκοτώσαμε την τρόικα

Συνέντευξη Βαρουφάκη στο Charlie Hebdo   Πιστεύω πράγματι ότι σκοτώσαμε την τρόικαΤην βεβαιότητα ότι η σκότωσε την τροικα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Charlie Hebdo…

Πιστεύω πράγματι ότι σκοτώσαμε την τρόικα. Τουλάχιστον υπο την μορφή της τεχνοκρατικής ομάδας που στόχευε την Αθήνα σαν μια αποικιοκρατική ελίτ, ερχόμενη να στείλει τους κλητήρες της ώστε να επιβάλλουν συνθήκες απολύτως ανεφάρμοστες σε έναν αιχμάλωτο πληθυσμό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν οι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν τα χρωστούμενα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτός ο τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων στηρίζεται σε δυο προβληματικές έννοιες: της συλλογικής ευθύνης και της συλλογικής τιμωρίας.

Όμως επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι αυτές οι έννοιες είναι απαγορευμένες απο τις συνθήκες της Γενεύης. Πριν απο την κρίση μόνο μια μειονότητα των Ελλήνων επωφελήθηκε απο την ανάπτυξη αντλούμενη απο το χρέος, την στιγμή που η πλειοψηφία αντιμετώπιζε δυσκολίες για να βγάλει το μήνα. Και μετά την κρίση σε ποιον έπεσε το βάρος;, πρόσθεσε.

Θα ξεκινούσα λέγοντας του ότι σε κάθε ανεύθυνο δανειολήπτη αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής, ανέφερε σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στους Γάλλους ή Γερμανούς φορολογούμενους.

Και συμπλήρωσε: Πριν απο το 2010 άφθονα κεφάλαια προκάλεσαν ένα τσουνάμι αρπαχτικών δανείων στην Ελλάδα. Το 2010 τα πράγματα πήγαν άσχημα και η Ευρώπη αποφάσισε να μας κάνει να πληρώσουμε, σε εσάς και σε εμάς τους φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Υπογράμμισε ότι το βάρος σήμερα πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων είναι απλά συνθλιπτικό και πως για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοφλήσει αυτά που χρωστάει, θα πρέπει η Ευρώπη να εξασφαλίσει στην Ελλάδα να γνωρίσει εκ νέου την ευημερία κάτι που συνεπάγεται να θέσει τέλος σ” αυτή την τιμωρητική και παράλογη λιτότητα.

Ερωτηθείς να καταθέσει την άποψή του για το ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες βεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την σταθερότητα στην Ευρώπη απάντησε πως το να πεις κάτι τέτοιο, είναι σαν να επιτίθεσαι στις συνέπειες και όχι στις βαθύτατες αιτίες που οδήγησαν τον Σύριζα στην εξουσία.

Εαν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, είναι επειδή η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά ήταν ανίκανες να δημιουργήσουν μια οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική διαρκείας και πάνω απ όλα επειδή δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν με προσαρμοσμένο τρόπο στην κατάρρευση τους, πρόσθεσε.

Κατέληξε με προειδοποίηση προς τους ομολόγους του στην Ευρώπη: Αυτό που λέω στους ομολόγους μου είναι εαν πιστεύετε ότι έχετε συμφέρον να σκοτώσετε τις προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, μερικές μόνο μέρες μετά την εκλογή μας, τότε να περιμένετε τα χειρότερα.

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: