Συναισθηματικό δίλημμα: Από τη μια εκείνος, από την άλλη οι γονείς μου

Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχω μια σχέση εδώ και δύο χρόνια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι γονείς μου. Δεν θέλουν αυτόν με τον οποίο είμαι γιατί έχει δύο προηγούμενους γάμους και 3 παιδιά.

Η προηγούμενη ζωή του δεν τον κρίνει αν είναι καλός ή όχι. Μαζί μου είναι πάρα πολύ καλός. Το θέμα είναι μετά από πολλούς τσακωμούς τώρα να μου λέει να μην τους δω ξανά και να μην τους μιλήσω ξανά αν θέλω να είμαστε μαζί.

Θέλω να είμαι μαζί του

Ίσως το κάνει επειδή φοβάται να μην μπουν ξανά ανάμεσά μας. Έκανα λάθη και εγώ και εκείνος. Με έχει απατήσει αλλά εγώ τον συγχώρεσα. Βέβαια εκείνη την περίοδο, ήμαστε χωρισμένοι. Αλλά αυτό δεν μετριάζει το λάθος του.

Θέλω να είμαι μαζί του και θέλω να είμαι ευτυχισμένη. Αλλά δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω όσων αφορά στους γονείς μου και σε αυτό που ζητάει.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Οι γονείς είναι πάντα γονείς που σημαίνει ότι ακόμα κι αν εκφράζονται και κάνουν πράγματα με λάθος τρόπο τα κάνουν γιατί κατά βάθος μας αγαπούν. Σαφέστατα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι παρεμβατικοί ή ότι ό,τι λένε είναι Ευαγγέλιο.

Συνήθως οι άνθρωποι που μας αγαπούν μπορεί να υπερβάλουν λίγο ακριβώς γιατί θέλουν να μας προστατεύσουν από αυτό που εκείνοι κρίνουν ότι μπορεί να μας πληγώσει, να μας βλάψει. Εγώ θα απομονώσω τους γονείς σας και την άποψη τους και θα σας μιλήσω σαν ψυχολόγος.

Ο σύντροφος σας έχει ένα μοτίβο στις σχέσεις του

Ο σύντροφος σας μοιάζει να έχει ένα μοτίβο στις σχέσεις του. Δε λέω ότι είναι ο απόλυτος υπεύθυνος των δύο διαζυγίων του και ότι μόνο εκείνος έκανε, ίσως, λάθη στο παρελθόν. Είναι όμως σημαντικό να σκεφτείτε ότι για να μην στέριωσε σε κανέναν από τους δύο γάμους του έχοντας 3 παιδιά με αυτές τις γυναίκες, τότε κάνει κάποιο λάθος και εκείνος.

Δύο διαζύγια σημαίνει ότι ή έκανε πολύ λάθος επιλογές στη ζωή του και ίσως βιάστηκε, ή ότι και η δική του συμπεριφορά μέσα στη σχέση δεν ήταν η κατάλληλη ώστε να χτιστεί η σχέση του ζευγαριού σωστά και να πατάει σε γερά θεμέλια.

Ίσως συμβεί και σε εσάς

Όπως επίσης το ότι είτε εκείνος, είτε και εκείνος και οι δύο πρώην σύντροφοι του δεν γνώριζαν και μάλλον δεν προσπάθησαν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Άρα, ίσως, να έχετε δίπλα σας έναν άντρα ο οποίος στις δυσκολίες αντί να προσπαθεί και να παλεύει να βελτιώσει την κατάσταση, απλά φεύγει από τη σχέση και χτίζει μία άλλη.

Αν παντρευτείτε με αυτόν τον άντρα και κάνετε οικογένεια, δεν είναι απίθανο να βιώσετε και εσείς την ίδια ιστορία. Σαφέστατα κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα συμβεί αυτό, όμως το παρελθόν του, οι επιλογές και οι πράξεις του παρελθόντος του, δηλώνουν κάτι για τις σχέσεις του και πως τις διαχειρίζεται κι εσείς αυτό το «κάτι» θα πρέπει να το μελετήσετε και να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας πριν αποφασίσετε, ενδεχομένως, να κάνετε ένα βήμα παρακάτω στη σχέση σας μαζί του.

Γιατί σας βάζει να διαλέξετε;

Όσο για το αίτημα του να διακόψετε τη σχέση σας με τους γονείς σας, σκέφτομαι δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι για να φτάσει ο σύντροφος σας να σας ζητήσει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είναι υπερβολικός στο τρόπο που βλέπει τα πράγματα και φοβάται μη σας χάσει οπότε ζητά την όποια «απειλή» για εκείνον να απομακρυνθεί, ή ότι οι γονείς σας είναι τόσο παρεμβατικοί στη σχέση σας που έχουν ξεπεράσει τα όρια κατά πολύ και σας έχουν κάνει πέρα επικοινωνώντας αυτό που σκέφτονται κατευθείαν στο σύντροφο σας.

Και στις δύο περιπτώσεις, δυστυχώς, είστε εσείς αυτή που έχετε αφήσει τα όρια να χαθούν και θα πρέπει να βάλετε μία τάξη. Το δεύτερο που σκέφτομαι είναι ότι, εκτός αν η σχέση των γονιών σας με τον σύντροφο σας έχουν φτάσει σε ακραίο σημείο π.χ. επίθεση από εκείνους, βία σωματική ή/και λεκτική, τότε είναι πολύ στενάχωρο και συναισθηματικά χειριστικό το να σας ζητάει ο σύντροφος σας, ο άνθρωπος σας δηλαδή, να απομακρύνετε από την ζωή σας τους ανθρώπους που σας μεγάλωσαν και σας αγαπούν.

Για εσάς αποφασίζετε

Ουσιαστικά σας ζητάει να διαλέξετε ή εκείνον ή τους γονείς σας. Δε νομίζετε ότι ένα τέτοιο δίλημμα είναι πολύ βαρύ και συναισθηματικά δύσκολο, ίσως και εκβιαστικό θα έλεγα, για να μας το θέτει ο άνθρωπος που λέει ότι μας αγαπά και μας νοιάζεται; Την απάντηση θα την δώσετε εσείς στον εαυτό σας γιατί εσείς γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει από τη μία μέσα στην οικογένεια σας και από την άλλη μέσα στη σχέση σας.

Όπως επίσης δική σας, αποκλειστικά και μόνο, θα πρέπει να είναι η απόφαση σας για το αν θα παραμείνετε ή όχι σε αυτή τη σχέση. Σας συνιστώ απλά να βάλετε όλους τους παράγοντες κάτω και να τους σκεφτείτε καλά πριν κάνετε το όποιο βήμα. Είναι το δικό σας μέλλον, η δική σας ζωή. Δε κάνετε χατίρι ούτε στο σύντροφο σας, ούτε στους γονείς σας. Για εσάς αποφασίζετε.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ερωτεύτηκα άνδρα από άλλη χώρα: Πώς να το πω στους γονείς μου;

Χωρισμένοι γονείς: «Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και ξεσπούν σε μένα»…

Δεν τον θέλουν οι γονείς μου γιατί δεν έχει σπουδάσει…

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: