Συναγερμός μετά τον εντοπισμό όπλων σε τζαμί

Η υπόθεση εντοπισμού όπλων και πυρομαχικών σε τζαμί στην Ξάνθη αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή. Στην έρευνα για το συμβάν ενεπλάκησαν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οι τοπικές υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Να αναφέρουμε ότι τα όπλα εντοπίστηκαν κατόπιν έρευνας σε τέμενος στο μειονοτικό χωριό Ηλιόπετρα του Δήμου Τοπείρου. Πρόκειται για δύο πιστόλια: το ένα, που χαρακτηρίζεται «επαγγελματικό», είναι διαμετρήματος 9 χιλιοστών με προσαρμοσμένο σιγαστήρα και το δεύτερο, διαμετρήματος –πιθανότατα– 22 χιλιοστών. Εκτός από τα δύο πιστόλια, στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν ακόμη 30 περίπου σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστόλια και οι σφαίρες ήταν τοποθετημένα σε σακίδιο πλάτης που εντοπίστηκε στο προαύλιο του τεμένους. Πηγή από την περιοχή της Ξάνθης διευκρίνισε ότι η τσάντα με τα όπλα και τα πυρομαχικά ήταν κρυμμένη στο παλιό, εγκαταλελειμμένο τζαμί, το οποίο εφάπτεται στο νεόκτιστο τέμενος.

Για την υπόθεση, συνελήφθη ο ιμάμης του τζαμιού και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ξάνθης. Ακολούθησε, μάλιστα, έρευνα στο σπίτι του στην ίδια περιοχή, όπου βρέθηκε επιπλέον ένα μονόκαννο φλόμπερ (αεροβόλο όπλο). Ο ιμάμης, ο οποίος φέρεται κατά κάποιες πηγές να διατηρεί στενούς δεσμούς με το τουρκικό προξενείο της Θράκης, διανυκτέρευσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και σήμερα επρόκειτο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για παροχή εξηγήσεων.

Στο μεταξύ, τα κατασχεμένα όπλα στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική εξέταση. Αρμόδιοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι το πιστόλι με τον προσαρμοσμένο σιγαστήρα δεν αποτελεί σύνηθες όπλο για την προσωπική προστασία του κατόχου του, αλλά «εργαλείο» για εγκληματική δράση.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν συναγερμό σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., ενώ για τις εξελίξεις στην έρευνα ενημερώθηκαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Εξάλλου, η υπόθεση έρχεται στο φως σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), αξιωματούχοι του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και της ψευτομουφτείας Ξάνθης επιχείρησαν να συνδέσουν το συμβάν με την οργάνωση (FETO) του Φετουλάχ Γκιουλέν. Για απόπειρα εξαγωγής στη χώρα ενός εσωτερικού προβλήματος της Τουρκίας έκαναν λόγο καλά ενημερωμένες πηγές.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: