Συναγερμός για το επικίνδυνο παιχνίδι «μπλε φάλαινα» που σχετίζεται με αυτοκτονίες εφήβων

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προειδοποιεί, με ανακοίνωσή του, τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το παιχνίδι «μπλε φάλαινα», το οποίο θεωρείται επικίνδυνο.

Το εν λόγω «παιχνίδι» πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά διεστραμμένων δοκιμασιών που έχει κάνει την εμφάνισή του στα social media και απευθύνεται κυρίως σε εφήβους. Θεωρείται θανατηφόρο καθώς σχετίζεται με πολλές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία.

Όσον αφορά στους κανόνες του «παιχνιδιού», ο διαχειριστής κάνει «σκλάβο» του τον παίκτη για 50 ημέρες και του ζητά να ολοκληρώσει μια σειρά από «προκλήσεις». Οι «προκλήσεις» αυτές είναι πέρα για πέρα ακραίες, καθώς μπορεί να του ζητήσει να ξυπνήσει τα ξημερώματα και να αρχίσει να βλέπει θρίλερ, να ανέβει σε κάποιο φράχτη και να πηδήξει, να φωτογραφηθεί δίπλα σε ένα τρένο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή να αυτοτραυματιστεί.

Αγαπημένη «πρόκληση» του διαχειριστή είναι να προτρέπει τους εφήβους να χαράξουν μια φάλαινα με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι τους.

Παρότι στη χώρα μας δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο τέτοιο περιστατικό η Δίωξη βρίσκεται «σε επαγρύπνηση για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Η ΕΛΑΣ καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία — πρόκληση «μπλε φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:
Τηλεφωνικά: 11188, στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD, μέσω twitter: @CyberAlertGR.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: