Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθούν με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μία ημέρα μετά την αιφνίδια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις επαφές που θα έχουν με τον κ. Νίμιτς. Ακόμη παραμένει άγνωστο το πως θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, όσο αφορά το σύμφωνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συνολική επίλυση του θέματος. 

Πάντως η θέση της Αθήνας παραμένει για σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, και χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά χωρίς μετάφραση.

Τόσο η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών όσο και οι σημερινές επαφές με τον κ. Νίμιτς δείχνουν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προσέγγισης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε πως «αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να πετύχουμε λύση για το ζήτημα της πΓΔΜ», ενώ σημείωσε πως είναι εκτός πραγματικότητας το να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία και υποστήριξε ότι «έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: