Συμβουλές για υγιή μάτια

Συμβουλές για υγιή μάτια

“Σαν τα μου” λέει ο λαός όταν θέλει να κάνει μια αναφορά σε κάτι μονάκριβο. Αυτό ακριβώς είναι τα μας και γι” αυτό έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τα προσέχουμε, να το φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε…

Δείτε 6 συμβουλές για να έχετε πάντα υγιή μάτια:

Κάνετε τακτικά εξετάσεις

Οι ενήλικες, και ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 40 ετών, θα πρέπει να κάνουν ετήσιες εξετάσεις στα μάτια, για να προλάβουν παθήσεις που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Τέτοιες είναι οι βλάβες της ωχράς κηλίδας (το μέρος του αμφιβληστροειδούς που επεξεργάζεται το φως), ο καταρράκτης (ο φακός του ματιού σας θολώνει) και το γλαύκωμα (υψηλή πίεση στο μάτι καταστρέφει το οπτικό νεύρο). Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την πρώτη εξέταση των ματιών τους μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Προσέχετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας

Το χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης σε σπίτια και γραφεία (air-condition) ξηραίνουν την ατμόσφαιρα στον χώρο που κλιματίζεται. Χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να αυξήσει την υγρασία Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού των οφθαλμών από την ξηρασία. Εάν έχετε κατοικίδιο ζώο, φροντίστε να μην υπάρχουν τρίχες σε επιφάνειες που κάθεστε ή ξαπλώνετε. Μαζί με τις τρίχες, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μεταφέρουν και άλλες βλαβερές για τα μάτια ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα μάτια.

Εφοδιαστείτε με φυσιολογικό ορό

Αν πέσει κατά λάθος σαπούνι ή χημικό καθαριστικό στα μάτια σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τα ξεπλύνετε καλά με φυσιολογικό ορό για 10 έως 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το ξέπλυμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα μάτια. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ερεθισμό μετά από αυτό, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αλλάζετε τους φακούς επαφής κάθε δύο με τρεις μήνες

Αντικαταστήσει την θήκη των φακών επαφής σας συχνά και να τη διατηρείτε σε ένα καθαρό, στεγνό μέρος. Αφού βάλετε τους φακούς, να είστε σίγουροι ότι η θήκη είναι άδεια από υπολείμματα διαλύματος. Ξεπλύνετε και στεγνώστε την θήκη καλά, πριν βάλετε τους φακούς σας πάλι μέσα.

Πιείτε καφέ!

Δύο φλιτζάνια καφέ (ή ποτών με καφεΐνη) κάθε μέρα κάνει καλό στα μάτια σας επειδή ευνοεί την παραγωγή δακρύων που τα κρατούν καθαρά με υγρά. Αλλά να έχετε κατά νου ότι περισσότερο από δύο φλιτζάνια μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερβολική καφεΐνη καταστρέφει τα δάκρυα, τα μάτια σας στεγνώνουν και μπορεί να προκληθεί ερεθισμός

Κάντε ένα διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή

Αν εργάζεστε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή όλη την ημέρα, χρησιμοποιήστε τον κανόνα 20-6-20 να αφήσει υπόλοιπο μάτια σας: Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε 6 μέτρα ή περισσότερο μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

onmed.gr

 

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: