Συμφωνία στο Eurogroup: Εκταμίευση 8,5 δισ. και αναμονή για το χρέος

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup.

Το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ως τις 27 Ιουλίου αλλά δεν θα εκταμιεύσει δόση καθώς επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρέος» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ για είναι το χρεος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι πρόσφατα» συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνει ότι θα είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενδεχομένως για τη αρχή της δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος.

Ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το Eurogroup συγχαίρει στην ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, καλεί τις αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: