Σύγχυση με την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο βλήματα, για τα οποία οι ιαπωνικές αρχές δηλώνουν ότι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι, προς τη θάλασσα ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας και την ιαπωνική ακτοφυλακή.

Τα δύο βλήματα ήταν «μικρού βεληνεκούς», ανακοίνωσε παράλληλα ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Τα βλήματα κάλυψαν απόσταση περίπου 370 χιλιομέτρων και έφτασαν σε ύψος 90 χιλιομέτρων, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση των εκτοξεύσεων αυτών, προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Τα δύο αυτά βλήματα εκτοξεύθηκαν σήμερα το απόγευμα από την επαρχία της νότιας Πιονγκάν, στο κέντρο της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Σεούλ.

Οι ιαπωνικές αρχές διευκρίνισαν παράλληλα ότι αυτά έπεσαν εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, η οποία εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ξηρά.

«Τα αντικείμενα αυτά φαίνεται ότι ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι οι οποίο εκτοξεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα», ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. «Δεν έπεσαν εντός της επικράτειάς μας».

Την ίδια ώρα η αμερικανική αεροπορική βάση στην Μισάουα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.127 χιλιομέτρων βόρεια του Τόκιο, εξέδωσε «συναγερμό για πυραύλους» και κάλεσε το προσωπικό να βρει καταφύγιο, προτού αργότερα κηρύξει «λήξη συναγερμού».

Η χρονική στιγμή της εκτόξευσης, το απόγευμα τοπική ώρα, διέφερε από μια σειρά από δοκιμές στις οποίες έχει προχωρήσει φέτος η Βόρεια Κορέα, οι οποίες γίνονταν συνήθως γύρω στην αυγή.

Επίσης αυτή έγινε ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν παρευρισκόταν στην κηδεία της μητέρας του, η οποία πέθανε την Τρίτη.

Σε μήνυμα που παραδόθηκε μέσω του μεθοριακού χωριού Πανμουντζόμ αργά χθες το βράδυ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τα «βαθειά του συλλυπητήρια» για την απώλεια του Μουν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του τελευταίου.

Εξάλλου χθες Τετάρτη, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, ότι εντοπίστηκαν μετακινήσεις εκτοξευτήρων πυραύλων στη Βόρεια Κορέα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε σήμερα μετά την εκτόξευση έκτακτη σύνοδο και εξέφρασε ανησυχία για τα βλήματα αυτά, λέγοντας και αυτό ότι επρόκειτο για «πυραύλους μικρού βεληνεκούς».

«Ο στρατός μας παραμένει σε ετοιμότητα ενώ παρακολουθεί και ελέγχει σχετικές εξελίξεις σε προετοιμασία για άλλη εκτόξευση», αναφέρει το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την σημερινή εκτόξευση δύο βλημάτων.

Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες έχει αμβλυνθεί έπειτα από μια σειρά από συναντήσεις ανάμεσα στον Μουν και τον Κιμ πέρυσι.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα αυτή δείχνουν σήμερα να βρίσκονται σε τέλμα. Την Κυριακή η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ έχει δώσει διορία για τις διαπραγματεύσεις αυτές ως το τέλος του έτους, ενώ την Κυριακή υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν λάθος των ΗΠΑ να το αγνοήσουν.

Φέτος η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στη δοκιμή διαφόρων νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου ενός βαλλιστικού που εκτοξεύεται από υποβρύχια, τον οποίο εκτόξευσε από πλατφόρμα στην θάλασσα στις 2 Οκτωβρίου.

Οι πύραυλοι, δηλώνει η Πιονγκγιάνγκ, είναι απαραίτητοι για την άμυνα και την προάσπισή της από τα νέα πολεμικά αεροσκάφη και τον οπλισμό που απέκτησε η Νότια Κορέα, στον οποίο περιλαμβάνεται το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις πρόσφατες δοκιμές, λέγοντας ότι αφορούν πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: