Σύνταξη στοπ για 330.000..Δεν έχουν ΑΜΚΑ..ούτε ΑΦΜ.

Σύνταξη στοπ για 330.000..Δεν έχουν ΑΜΚΑ..ούτε ΑΦΜ.
Σε 53.000 υπολογίζονται οι συντάξεις που καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους που είχαν πεθάνει.

Χωρίς κινδυνεύουν να μείνουν από τις 10 Απριλίου 328.675 ασφαλισμένοι, καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μεταξύ σταματά την Παρασκευή η καταβολή 15.882 συντάξεων, καθώς για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν υπάρχει ούτε ΑΦΜ ούτε ΑΜΚΑ (ήδη το ΙΚΑ έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση).
Χθες για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης Π. Κοκκόρης είχαν σύσκεψη με διοικητές Ταμείων, τον γενικό διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ.
Στη σύσκεψη τονίστηκε πως πρέπει να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές η συλλογή όλων των στοιχείων, καθώς μέχρι τις 10 Απριλίου τα Ταμεία θα πρέπει να έχουν ενημερώσει την ΗΔΙΚΑ.
Σημειώνεται πως μέχρι τις 10 Μαρτίου υπήρχαν 176.364 συντά ξεις χωρίς ΑΜΚΑ (3,81% του συνόλου των συντάξεων) και 152.311 συντάξεις χωρίς ΑΦΜ (3,64% του συνόλου). Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν συγκεντρωθούν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τη σύνταξη Μαΐου (που καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου).
Σημειώνεται πως για κάθε 10.000 συντάξεις «μαϊμού» η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων είναι 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Εκτιμάται πως τα τελευταία δέκα το ασφαλιστικό σύστημα έχει χάσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ από συντάξεις που καταβάλλονταν σε μη δικαιούχους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι συντάξεις που καταβάλλονταν σε νεκρούς ασφαλισμένους μέχρι τώρα υπολογίζονται σε 53.000. Τα Ταμεία αναζητούν τώρα τους επιτήδειους που για χρόνια εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις (συνήθως είναι συγγενείς) και θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό για να πάρουν πίσω τα που έχουν καταβάλει.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως «μαχαίρι» μπαίνει στο τέλος Απριλίου στις διπλές συντάξεις, που εισπράττουν πάνω από 50.000 ασφαλισμένοι.
Οι διπλοσυνταξιούχοι μέχρι τώρα είχαν αποφύγει τις περικοπές εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απογραφή Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Και 4.300 «εξαφανισμένοι» στο Δημόσιο
Χιλιάδες «μαϊμού» συνταξιούχοι του Δημοσίου προέκυψαν από την απογραφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στην απογραφή δεν συμμετείχαν 2.277 άτομα και ως εκ τούτου σταμάτησε η καταβολή της σύνταξής τους, ενώ σε 2.031 περιπτώσεις είχε γίνει διαγραφή λόγω θανάτου, αλλά διαπιστώθηκε πως η ημερομηνία θανάτου ήταν τουλάχιστον έξι μήνες προγενέστερη από τη διαγραφή, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα οι συντάξεις να καταβάλλονται παράτυπα.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛΚ, από την απογραφή των 447.162 πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων του Δημοσίου προέκυψαν τα ακόλουθα:
  • Δεν απεγράφησαν 2.277 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.018 αφορούν σε συνταξιούχους και Εθνικής Αντίστασης. Για αυτές τις περιπτώσεις διεκόπη η καταβολή της σύνταξης. Το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής είναι 705.855 ευρώ ανά μήνα.
  • Από την απογραφή διαπιστώθηκε ο 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές φθάνουν στο ποσό των 26.119.279 ευρώ. Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 13.666.014 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 12.453.265 ευρώ γίνεται αναζήτηση από τις υπηρεσίες του Λογιστηρίου.
Στις περιπτώσεις που η αναζήτηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν επιστραφεί τα σχετικά ποσά, ακολουθεί παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Εξάλλου, μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η ταυτοποίηση των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
ΕΘΝΟΣ

Σύνταξη στοπ για 330.000..Δεν έχουν ΑΜΚΑ..ούτε ΑΦΜ.

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: