Σχέση με μεγαλύτερο: Γιατί μια γυναίκα κάνει αυτή την επιλογή;

Ένας άντρας σε σχέση με μία γυναίκα χρόνια μικρότερή του. Μεγάλος αριθμός από ιστορίες και ταινίες που έχουν δημιουργηθεί με βάση ή γύρω από γυναίκες που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας με τους συντρόφους τους.

Ποιος είναι ο λόγος που αυτό είναι τόσο συχνό;

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό, όμως καμία δεν είναι και απόλυτη ή άκαμπτη ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάθε ζευγάρι. Παρακάτω θα βρεις τις πιο συχνές αιτίες:

1- Η επιλογή του «πατέρα»

Κατά την εξελεγκτική ψυχολογία, μία γυναίκα αναζητά έναν σύντροφο που θα είναι κατάλληλος και για πατέρας. Σίγουρα, λοιπόν, ένας άντρας μεγαλύτερης ηλικίας θα είναι οικονομικά και επαγγελματικά περισσότερο καταξιωμένος και με τα σωματικά χαρακτηριστικά που δεν θα παραπέμπουν σε παιδικότητα αλλά σε ωριμότητα. Από τη σκοπιά της ψυχαναλυτικής θεωρίας, μία γυναίκα ενδέχεται να έχει βιώσει το πατρικό της πρότυπο ως ελλιπές ή να χρειάζεται χαρακτηριστικά του πατέρα της, τα οποία θαυμάζει ιδιαίτερα, που θα της δημιουργούν οικεία συναισθήματα. Κάθε ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο για να χτιστεί η εικόνα του «ιδανικού πατέρα» (δικού της ή των παιδιών τους), άρα και του κατάλληλου συντρόφου για μία σχέση που θα έχει μεγάλη διάρκεια και εξέλιξη.

2- Ασφάλεια και σιγουριά

Ένας μεγαλύτερος άντρας, με περισσότερες εμπειρίες από την ίδια, δημιουργούν ένα άτομο που μπορεί να της εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να νιώσει ασφάλεια να «στηριχτεί πάνω του». Το πρότυπο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και βασικό προς αναζήτηση για εκείνες τις γυναίκες που έχουν ανάγκη τη στήριξη και μία μορφή εξάρτησης από τον σύντροφό τους. Χρειάζονται, δηλαδή, να νιώθουν πως κάποιος είναι πιο δυναμικός, πιο σίγουρος ή και πιο ώριμος από εκείνες και θα τις καθοδηγήσει, καλύπτοντας τα σημεία στα οποία εκείνη παρουσιάζει μεγαλύτερη ανασφάλεια. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν πιο γρήγορη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη από τους άντρες και για αυτό είναι πιο συχνό τις βαθύτερες ανάγκες της να μπορεί να της καλύψει πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά ένας άντρας μεγαλύτερης ηλικίας – καθώς τις περισσότερες φορές, οι άντρες της ηλικίας της μπορεί ακόμη να μην δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον για τις δικές της ανάγκες, αλλά κυρίως για τις δικές τους.

3- Μία «κρίση ηλικίας»

Ένας άντρας που μεγαλώνοντας μπορεί να έχει δώσει βάση κυρίως στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή, αφήνοντας έτσι στην άκρη την προσωπική του ζωή, πιθανόν να νιώσει την ανάγκη να βρει μία σχέση που θα του δώσει στοιχεία που θα είχε σε μία μικρότερη ηλικία. Πιο ειδικά, ενδεχομένως η σχέση με νεότερη γυναίκα να του προσφέρει εμπειρίες και συναισθήματα που φαντάζεται πως δεν μπορεί να βρει σε συνομήλικές του. Αν μιλάμε, για παράδειγμα, για ηλικίες μετά τα 35, είναι συχνό ο άντρας να θεωρεί πως οι γυναίκες της ηλικίας του επιθυμούν οικογένεια και παιδιά, ενώ εκείνος στην παρούσα φάση να επιθυμεί πιο διασκεδαστικές και ξέγνοιαστες σχέσεις ώστε να αναζωογονηθεί και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

4- Εκπαιδεύοντας τη νεαρή σύντροφο

Η γοητεία που μπορεί να βρίσκουν ορισμένοι σύντροφοι στη διαδικασία της γνωριμίας αλλά και της σχέσης τους με μία νεότερη σύντροφο, προκύπτει ορισμένες φορές από τη «δύναμη» που θα έχουν λόγω γνώσεων, καθώς και εμπειριών. Η «εκπαίδευση» της νέας γυναίκας, λοιπόν, ως σκέψη μπορεί να δουλεύει ακόμη και σε φαντασιωσικό επίπεδο, σε μία σκηνή όπου εκείνος θα είναι ο σκηνοθέτης και η σύντροφός του θα αποδίδει τον ρόλο που της έχει δοθεί. Καθώς εκείνος πλέον θα έχει πιο ξεκάθαρα στο μυαλό του το τι θέλει από τη σύντροφό του και θα έχει βρει και τους τρόπους που μπορεί να το αποκτήσει αυτό πιο άμεσα, τη βοηθά συχνά και εκείνη να μάθει καλύτερα τόσο τον εαυτό της όσο και το πως θα μπορέσει να επικοινωνεί καλύτερα τα θέλω της.

Όποια κι αν είναι η συνθήκη, είναι γνωστό πως «ο έρως χρόνια δεν κοιτά» και, εκτός της ηλικίας, η πιο ουσιαστική ποιότητα που χρειάζεται μία σχέση είναι η καλή επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ των συντρόφων.

joytv.gr

 

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: