Σχέση μάνας – γιου: Πώς μπορώ να την «ξεκολλήσω» από τον σύντροφό μου

Η 21χρονη Χαρούλα ρωτά

Πότε μπορεί να θεωρηθεί περίεργη η σχέση μάνας – γιου; Είμαι σε σχέση εδώ και 8 μήνες με ένα αγόρι το οποίο είναι ΑμεΑ. Το μόνο που δεν μπορεί να κουνήσει είναι τα πόδια.  Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν φυσιολογικά. Είχε πάθει ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Μένουμε μαζί κάθε μέρα, κοιμόμαστε σπίτι του. Η μητέρα του από τα 14 της έχει χάσει τον πατέρα της κι η αδερφή της είχε κάποια ψυχική αρρώστια. Αυτή η γυναίκα όλη την ώρα τον φροντίζει. Τον παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο και τον ρωτάει πότε θα κάνει μπάνιο. Και ο ίδιος μπορεί να κάνει μόνος του μπάνιο εφόσον στα κέντρα αποκατάστασης τους έχουν μάθει.

Εμένα με ζηλεύει και με αντιγράφει

Τον έχει σαν να μην μπορεί να κάνει τίποτα ενώ στην ουσία αυτός μπορεί αλλά την αφήνει. Εμένα με ζηλεύει κάθε φορά όταν φοράω κάτι. Την επόμενη μέρα φοράει παρόμοια ρούχα με τα δικά μου ή ψωνίζει ίδια παπούτσια ενώ είναι 47 χρόνων.

Ένα βράδυ που κοιμόμουν μαζί του ήταν καλοκαίρι και το αγόρι μου ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και πήγε να κάνει ένα τσιγάρο. Εγώ είχα ξυπνήσει αλλά αυτός δεν το ήξερε και άκουσα τη μητέρα του να λέει: «Αγόρι μου ξύπνησες» και λέει αυτός «ναι» και του λέει «γιατί;» και λέει εκείνος εφιάλτη και λέει αυτή «Έλα εδώ να κοιμηθείς» και εννοούσε μαζί της.

Αλλά δεν πήγε. Μετά από αυτό είχαμε πάει διακοπές και λείψαμε τρεις μόνο μέρες. Αλλά τον είχε παρει τηλέφωνο ένα βράδυ πριν γυρίσουμε γιατί ανησυχούσε. Την άκουγα να κλαίει και να λέει «άντε μου έλειψες αγόρι μου», ρωτώντας τον πότε θα έρθει. Πραγματικά δεν ξέρω, ίσως έχει ψυχολογικά.

Κατέβασε το μποξεράκι του, φωνάζοντας τη μητέρα του

Σίγουρα ξέρει τι γίνεται στον σeξουαλικό του τομέα, του παίρνει μωρομάντηλα για τη σeξουαλική χρήση. Δεν ξέρω  πραγματικά. Μια άλλη φορά ήταν στο μπάνιο κι άκουσα να φωνάζει τη μητέρα του, αλλά αυτή δεν τον άκουγε. Πάω μέσα να δω τι συμβαίνει και αυτός είχε κατεβάσει το μποξεράκι του.

Τον ρώτησα γιατί κατέβασε το μποξεράκι του φωνάζοντας τη μητέρα του και εκείνος μου είπε ότι το κατεβάζει από συνήθεια επειδή σκουπίζεται συχνά στην κάτω περιοχή.  Όταν κάνει μπάνιο, η μητέρα αναγκαστικά τον βοηθάει και τον βλέπει συνέχεια γuμνό.

Από ότι μου έχει πει, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον βλέπουν γuμνό. Ο πατέρας του ζει κανονικά στο ίδιο σπίτι και ο αδερφός του αλλά αυτοί λείπουν συχνά λόγω δουλειάς…  Τι μπορεί να συμβαίνει με τη μητέρα του;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη

Στο μήνυμά σας περιγράφετε μια σχέση μητέρας – γιου που έχει περάσει σε ένα επίπεδο φροντιστή από πλευράς της μητέρας, αφού βοηθάει τον σύντροφό σας στο να κάνει το μπάνιο του και συνολικά φαίνεται να δείχνει ένα έντονο ενδιαφέρον για το αν είναι καλά, σωματικά αλλά και συναισθηματικά.

Το ζητούμενο είναι αρχικά, αν ο σύντροφός σας νιώθει καλά ή άβολα στη σχέση με την μητέρα του. Η οικειότητά του με τη γύμνια του σώματός του είναι απολύτως φυσιολογική αν σκεφτείτε πως στη ζωή του έχει χρειαστεί να είναι γuμνός μπροστά σε άλλους ανθρώπους για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του (όπως για παράδειγμα το να κάνει ένα μπάνιο).

Μπορεί να υπάρχει προσκόλληση της μητέρας στον γιο ή και το αντίστροφο

Επιπλέον, φυσικά και μπορεί να υπάρχει μια προσκόλληση της μητέρας στον γιο, που μπορεί να θεωρεί ευάλωτο ή αδύναμο ή και το αντίστροφο, μια προσκόλληση του γιου στην μητέρα. Αυτό που χρειάζεται να απασχολεί εσάς, είναι η δική σας σχέση με τον σύντροφό σας, εξετάζοντας το κατά πόσο αισθάνεστε πως λειτουργείτε αυτόνομα, πως έχετε μια ποιοτική συντροφική σχέση χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, πως υπάρχει συναισθηματική επικοινωνία και ένα μοίρασμα της καθημερινότητας.

Εάν νιώθετε πως η μητέρα του συντρόφου σας επηρεάζει τη σχέση σας σε κάποιο επίπεδο, χρειάζεται να το επικοινωνήσετε σε εκείνον. Όχι επικριτικά, ούτε με διάθεση να υποτιμήσετε τη μητέρα του στον μητρικό της ρόλο. Αντίθετα με αγάπη και διάθεση να λειτουργήσετε ακόμη πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορείτε για παράδειγμα να του προτείνετε να τον βοηθάτε εσείς στο μπάνιο του. Κι εκείνος θα νιώθει όλο και πιο υγιής και δυνατός αλλά και εσείς συναισθηματικά ασφαλής στη σχέση αυτή.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684

Ανασφάλεια: «Είμαι δύσκολος χαρακτήρας και κανείς δεν με αγαπάει»…

Γιατί η ανορεξία «χτυπά» εφήβους – Ο ρόλος της οικογένειας

Ενδοοικογενειακή βία: Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: