Σχέδια Μπάιντεν για εκ νέου άνοιγμα του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Αντιδρά το Ισραήλ

Η προκάτοχη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δηλώσει την υποστήριξή της στη διεκδίκηση του Ισραήλ για την Ιερουσαλήμ — Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του, καθεστώς που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα -Το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της πόλης, μαζί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, στον πόλεμο του 1967

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένα σχέδιο των ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά το προξενείο τους στην Ιερουσαλήμ, που παραδοσιακά αποτελούσε βάση για διπλωματική προσέγγιση με τους Παλαιστίνιους, είναι «κακή ιδέα» και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Η προκάτοχη κυβέρνηση των ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την υποστήριξή της στη διεκδίκηση του Ισραήλ για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία εκεί από το Τελ Αβίβ και υπάγοντας το προξενείο σε αυτήν την αποστολή.

Αυτή ήταν μια μεταξύ πολλών κινήσεων που εξόργισαν τους Παλαιστίνιους, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους προσδοκούν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, να στηρίξει τη λύση δύο κρατών και να προχωρήσει με το άνοιγμα του προξενείου. Αυτό έχει κλείσει από το 2019, και τις παλαιστινιακές υποθέσεις διαχειρίζεται η πρεσβεία.

«Πιστεύουμε ότι είναι κακή ιδέα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα του προξενείου. «Η Ιερουσαλήμ είναι η κυρίαρχη πρωτεύουσα του Ισραήλ και του Ισραήλ και μόνο, και ως εκ τούτου δεν πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα».

«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση (Μπάιντεν) έχει διαφορετικό τρόπο που το βλέπει αυτό, αλλά δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει στο Ισραήλ, είμαστε σίγουροι ότι μας ακούνε με μεγάλη προσοχή».

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι η ισραηλινή απόρριψη του ανοίγματος του προξενείου ήταν αναμενόμενη, προσθέτοντας: «Προσπαθούν να διατηρήσουν το status quo και να μπλοκάρουν κάθε πολιτική λύση».

Η αμερικανική πρεσβεία δεν σχολίασε άμεσα.

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσά του — ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της πόλης, μαζί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, στον πόλεμο του 1967.

Ο Μπένετ, ένας εθνικιστής επικεφαλής ενός διακομματικού συνασπισμού, αντιτίθεται σε μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Η επαναλειτουργία του προξενείου θα μπορούσε να κλονίσει την κυβέρνηση Μπένετ, είπε ο Λαπίντ.

«Έχουμε μια ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εύθραυστη δομή της κυβέρνησής μας και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει αυτήν την κυβέρνηση και δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να συμβεί αυτό», τόνισε.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των Παλαιστινίων δημιουργούν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της διπλωματίας, σημείωσε ο Λαπίντ. «Πιστεύω με αφοσίωση στη λύση δύο κρατών… αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στη σημερινή κατάσταση».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: