«Στους δρόμους των Ελλήνων» με τη Μάγια Τσόκλη: «Οι Έλληνες Εβραίοι της Αμερικής» (trailer+photo)

Διαφήμιση – Advertisement

Μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Στους δρόμους των Ελλήνων», η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας – αυτή τη φορά – τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στις 18:00, στην ΕΡΤ1
Eπεισόδιο 5ο: «Οι Έλληνες Εβραίοι της Αμερικής»
Οι Εβραίοι αποτελούν μέρος της ιστορίας της Νέας Υόρκης από τον 17ο αιώνα. Το 1654, πρώτη, ήρθε στο ολλανδικό λιμάνι του Νέου Άμστερνταμ (τη σημερινή Νέα Υόρκη) μια μικρή ομάδα Σεφαραδιτών προσφύγων από τη Βραζιλία. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, όταν ο έλεγχος της αποικίας είχε πλέον περάσει στους Βρετανούς, οργανώνεται και η πρώτη συναγωγή.
Οι αρχές του 19ου αιώνα σηματοδοτούν την εντατικοποίηση της εβραϊκής εγκατάστασης από την Κεντρική Ευρώπη, και τις πρώτες διαφορές μεταξύ της παλιάς ισπανόφωνης σεφαραδίτικης ελίτ και των πιο πρόσφατα αφιχθέντων, ομιλούντων τα γερμανοευρωπαϊκά ή Γίντις, Ασκενάζι. Η ασφάλεια και η ευημερία που θα γνωρίσει αυτό το ουσιαστικά πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών θα φέρει κι ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Εβραίων, τους καταδιωκόμενους από πράξεις αντισημιτισμού στην Ανατολική Ευρώπη, που θα περάσουν τον Ατλαντικό στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Οι Εβραίοι της Ελλάδας ήταν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν, μέσα στον 20ό αιώνα, στην Αμερική. Τυχεροί, όπως απέδειξε η Ιστορία, όσοι για λόγους κυρίως οικονομικούς έφυγαν ως μέρος του μεγάλου πρώτου κύματος, δηλαδή έως το 1924, και δεν επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι χρειάστηκε να βιώσουν τα ασύλληπτα δεινά του Ολοκαυτώματος πριν ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στην Αμερική…
Τους απογόνους αυτών των Ελλήνων Εβραίων συναντά η Μάγια Τσόκλη στη Νέα Υόρκη

* Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί η Ηρώ Βρετζάκη.

(?)

greek-web-tv.com

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: