Στουρνάρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τη Μόσχα να τυπώσει δραχμές

Στην παρουσίαση του βιβλίου των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», το οποίο αναλύει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 βρέθηκε πλήθος κόσμου το βράδυ της Δευτέρας.

Ανάμεσα στους ομιλητές της βραδιάς ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε «να φλερτάρει επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή». Ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ανέλυσε πώς το 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει, κάτι που οδήγησε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν να ενημερώσει τον πρόεδρο Ολάντ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών επειδή δεν διέθετε τις εγκαταστάσεις για να το κάνει.

Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδας κρεμόταν από μία κλωστή.

Τσίπρας: Ίσως κάποια στιγμή να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε όσον αφορά στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι «βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα».

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: