Στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας σήμερα το πρωί ο Κόντε

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο σήμερα  το πρωί στις 9.30, τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι ο Κόντε είναι πιθανόν να λάβει εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η ακροδεξιά Λέγκα υπέβαλε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Ματαρέλα να προχωρήσει να διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό χάος.

Τόσο το M5S όσο και το PD ανέφεραν στον πρόεδρο ότι είναι πρόθυμα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Κόντε. Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί «πολιτική συμφωνία» με την κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, δηλώνοντας ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί «μια κυβέρνηση αλλαγής» που «θα δώσει τον λόγο στην ωραία Ιταλία, σε εκείνης όπου η ελπίδα νικά τον φόβο, η κατανόηση νικά την εχθρότητα και η ομόνοια το μίσος».

Κοινοβουλευτικές πηγές του M5S επιβεβαίωσαν ότι έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: