Στο κάδρο της Novartis βάζει τον Τσίπρα η κυβέρνηση – Το θρίλερ με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Για πανικό του Αλέξη Τσίπρα, που τον οδηγεί να αναμειχθεί προσωπικά στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Νovartis, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing, παραπέμποντας στις εργασίες της επιτροπής για τις αποφάσεις σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξηγώντας γιατί η ΕΛΑΣ δεν κατάφερε να εντοπίσει τον «Μάξιμο Σαράφη».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της επιτροπής… Εμείς δεν το έχουμε πράξει ποτέ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της συζήτησης», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Πέτσας και σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πανικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα επισήμανε ότι στον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στη σελίδα 57 ρητή αναφορά που λέει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται να προχωρά στο έργο της και συνέκρινε την αναφορά αυτή με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες με στόχο «όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» και μάλιστα είχε καταγγείλει ως απόλυτο υπεύθυνο για την εκτροπή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι το κάνει προς κατευνασμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αφορά φυσική προστασία ή και παρακολούθηση, αλλά πρόκειται για προστασία ανωνυμίας και ταυτότητας. Επομένως, είπε, δεν υπάρχει αδυναμία επειδή τον έχασε από τα χέρια της η Αστυνομία, καθώς δεν υπήρχε τέτοιο θέμα, αφού δεν τον παρακολουθούσε. Σημείωσε όμως ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τόνισε: «Αναμένουμε από την Προανακριτική να πάρει τις αποφάσεις της. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στη διάθεση της. Οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, δε λήγουν σήμερα, μπορεί μάρτυρας να έρθει άλλη μέρα. Είναι βέβαιον ότι έχουν υπάρξει ήδη σημαντικές καταθέσεις θα υπάρξουν και άλλες και περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει».

Με τον τρόπο αυτό παρέπεμψε στην προανακριτική, που έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία όμως με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα στην υπόθεση, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από την κ. Τουλουπάκη και η επιτροπή μπορεί να άρει το καθεστώς προστασίας δηλαδή την ανωνυμία των μαρτύρων, κάτι που ήδη έχουν ζητήσει μέλη της.

Ο κ. Πέτσας δε στο briefing απέρριψε τις κατηγορίες περί σύμπλευσης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική, σημειώνοντας ότι πλην ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σημειωτέον πάντως ότι το κυβερνών κόμμα δε βιάζεται και περιμένει να δει εάν τελικώς η Κελέση δεν καταθέσει σήμερα στην προανακριτική. Αύριο ούτως ή άλλως δε, το ενδιαφέρον στρέφεται στις καταθέσεις του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: