Στο εδώλιο σήμερα ο Κρέτσος για τις τηλεοπτικές άδειες επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Εξηγήσεις για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης (πλημμέλημα) το οποίο αφορά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016, θα καθίσει σήμερα ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, καθώς και πέντε στελέχη της επιτροπής αξιολόγησης που επέτρεψε τον επίμαχο διαγωνισμό.

Η δίκη θα διεξαχθεί από το ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, έπειτα από αρκετές αναβολές και αφού η συγκεκριμένη δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, λόγω νέων στοιχείων και οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορουμένων το 2019.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση πόρισμα είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν πως ο κ. Κρέτσος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μηνυτήρια αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτησα είχαν καταθέσει το 2016 βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι βουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της «προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Τέλος, στο εδώλιο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση έχει παραπεμφθεί και ο Ιωάννης Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Καλογρίτσα είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καταγγέλλοντας εικονική σύμβαση με λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο με την εμπλοκή του της τότε κυβέρνησης και του Νίκου Παππά. Σκοπός ήταν, σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: