Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, αναμένεται φέτος σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπεράσουν τις 3​.​000.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, θα έχει το επόμενο τριήμερο στο Νταβός τετ-α-τετ τόσο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησής του με την κ. Λαγκάρντ, θα βρεθεί η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα του χρέους, με το ΔΝΤ να έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί, με τη συζήτηση να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι πολύ σημαντική είναι και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη. Στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.

Η ελληνική πλευρά περιμένει να δει και στην πράξη τη θετική αυτή στάση του κ. Ζάεφ, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιυ Νίμιτς. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την εθνική θέση και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο θα συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.

Ακόμη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού (σε ώρα Ελβετίας):

Τρίτη

16:00: Συναντήσεις με επενδυτές
19:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»
15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη

08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς
09:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα
11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς
12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν
14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: