Στο αρχείο λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης για κακοποίηση

Οι αθλήτριες είχαν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα σωματικής και σeξουαλικής κακοποίησης από προπονητές τους — Τα καταγγελλόμενα περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και φτάνουν μετά το 2000

Στον «σκόπελο» της παραγραφής υπέπεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκλονιστικές καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής περί σωματικής και σeξουαλικής κακοποίησής τους από προπονητές τους, κατά το χρονικό διάστημα από το 1985 μέχρι και το 2000 περίπου. Για τον λόγο αυτό η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας επικύρωσε με διάταξή της την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας, όπως είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελία Πρωτοδικών.

Για την συγκλονιστική αυτή υπόθεση, για την οποία υπήρξαν εκτενή δημοσιεύματα, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2021, ποινική έρευνα, καλώντας σε κατάθεση τις καταγγέλλουσες, οι οποίες σημειωτέον είχαν αποστείλει και σχετική επιστολή στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Πλην όμως, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκαν πράγματι κακοποιητικές συμπεριφορές, σε βαθμό πλημμελήματος και τα όποια αδικήματα παραγράφηκαν.

Το ίδιο συνέβη και με την δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία ανέφερε ότι είχε υποστεί σeξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στο χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα. Η συγκεκριμένη καταγγελία εντάσσεται, πιθανόν, σε κακούργημα, αλλά έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.

Τα περιστατικά ξεκινούν το 1985 και φτάνουν μετά το 2000

Σε πολυσέλιδη διάταξη της εισαγγελίας Εφετών περί αρχειοθέτησης της δικογραφίας (με αυτή επικυρώνεται η σχετική πρόταση περί αρχειοθέτησης της εισαγγελίας Εφετών) περιγράφονται, κατά τις πληροφορίες, περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και φτάνουν μετά το 2000.

Στη διάταξη αποτυπώνονται κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως σωματική καταπόνηση αθλητριών κατά την προπόνηση, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση αλλά και φραστικές σeξουαλικές παρενοχλήσεις. Τα όποια αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και ως εκ τούτου περιγεγραμμένα.

Υπενθυμίζεται ότι αθλήτριες είχαν καταγγείλει εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όπως ανέφεραν, τις κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές είχαν υποστεί κατά το χρονικό διάστημα από το 1985 και ύστερα από προπονητές, οι οποίοι «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν πως να κάνουν σωστά την άσκηση» και άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν.

Επίσης, στο φάκελο της υπόθεσης συγκαταλέγονται καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία, ακόμη αφαίρεση προστατευτικών στρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: