Στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός με το Brexit στην ατζέντα

Συνομιλίες για το Brexit θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ ενόψει της ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Βαράντκαρ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνησή του προετοιμαζόμενη για ένα σενάριο εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και για την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί από τις Βρυξέλλες για να περιορίσει τις συνέπειες από ενδεχόμενη χαοτική αποχώρηση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέτειναν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, μετά την απόρριψη τον περασμένο μήνα από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ για τους όρους της αποχώρησης.,

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει για την έγκριση αναθεωρημένης συμφωνίας για το Brexit γύρω στις 14 Φεβρουαρίου. Η πρωθυπουργός Μέι έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για το backstop, την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο οι Βρυξέλλες και το Δουβλίνο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

Τη σκυτάλη μετά τον Βαράντκαρ παίρνει η Τερέζα Μέι, η οποία επισκέπτεται από χθες τη Βόρεια Ιρλανδία και θα βρεθεί αύριο στις Βρυξέλλες, για να έχει συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Brexit.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: