Στις 6,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Με 6,5 μονάδες προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, συνεχίζοντας την πτώση που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις από τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ να συγκεντρώνει 27,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, γεγονός που δείχνει ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων κλείνει πολύ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αναποφάσιστοι αναμένεται με την τελική στάση τους να καθορίσουν και το αποτέλεσμα, οδηγώντας ενδεχομένως και στην ανατροπή. 

Αυτό που προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα είναι το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της «μετέωρης ψήφου», το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της «μετέωρης ψήφου» μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος πολλαπλών αναγωγών), η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 5,5 μονάδες, 34% έναντι 28,5%. Το ΚΙΝΑΛ στον σχετικό πίνακα βρίσκεται στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και η Ένωση Κεντρώων στο 3%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει ένα οριακό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.

Σε ερώτηση σχετικά με την προτιμότερη κυβερνητική λύση σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις βουλευτικές εκλογές. Το 38% δηλώνει πως επιθυμεί νέες εκλογές με απλή αναλογική, το 26% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 16% μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 3% δήλωσε πως θα επιθυμούσε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: