Στις 29 Αυγούστου η συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη, τι θα συζητήσουν

Tην ερχόμενη Πέμπτη 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η  πρώτη συνάντηση του  πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συζητήσεις αναμένεται να  επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, σε θέματα οικονομικής πολιτικής καθώς και σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Κατά τη συνάντηση θα τεθούν επίσης θέματα επενδύσεων γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας και το προσφυγικό. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ μάλιστα, σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Όσον αφορά την καγκελάριο, στις 19 Ιουλίου είχε προβεί σε μια προσεκτική δήλωση, σχολιάζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά είχε προσθέσει ότι όλα εξαρτώνται από τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό, τι αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, η ελληνική πλευρά εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της, επισημαίνοντας τόσο τη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, από το Παρίσι ξεκίνησε η προσπάθειά του να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Μετά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμστερνταμ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ και ενώ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συνάντηση στο περιθώριό της με τον πρόεδρο Τράμπ.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: