Στην Ολλανδία θα μετεγκατασταθούν μέχρι τέλος του χρόνου 49 πρόσφυγες

Τις προηγούμενες δύο ημέρες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στην Ολλανδία 16 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να έχουν αναχωρήσει, για τον ίδιο προορισμό, συνολικά 49 άτομα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί 1.740 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, έχουν μετεγκατασταθεί 846 ανήλικοι με σοβαρή ιατρική πάθηση ή άλλη διαπιστωμένη ευαλωτότητα μαζί με την οικογένεια τους στη Γερμανία, 475 ασυνόδευτα ανήλικα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων, και 318 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα ακόμα ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ξεκίνησε τη λειτουργία του

Παράλληλα, το δεύτερο (από τα τρία συνολικά) ελληνο-ολλανδικό κέντρο φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους τέθηκε σε λειτουργία στην Ελλάδα, ως μέρος του διμερούς προγράμματος για την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Το κέντρο φιλοξενεί ήδη 13 αγόρια, ενώ ακόμη τρία θα μεταφερθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η προσπάθεια αυτή κατέστη εφικτή χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ολλανδικών αρχών, και τις οργανώσεις «Movement on the Ground» και «Home Project», ενώ η χρηματοδότηση είναι του ολλανδικού υπουργείου Μετανάστευσης.

Και τα τρία κέντρα, που βρίσκονται στην Αττική, είναι μικρής δυναμικότητας δομές, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα σπιτικό περιβάλλον για τους ανήλικους φιλοξενούμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης τους σε άλλες χώρες.

Το πρώτο κέντρο, που λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου, φιλοξενεί μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών καθώς και ασυνόδευτων έφηβων μητέρων με τα βρέφη τους και παρέχει στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και άλλες μορφές υποστήριξης που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξής τους. Τόσο το δεύτερο κέντρο όσο και το τρίτο που θα υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι παιδιών το κάθε ένα.

Αυτές οι συνολικά 48 θέσεις φιλοξενίας των τριών κέντρων θα παραμείνουν διαθέσιμες για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Την Ολλανδή υπουργό Μετανάστευσης, Άνκι Μπρόκερς-Κνολ ξενάγησε ψηφιακά στο δεύτερο κέντρο που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι πρώτες βροχές δημιούργησαν εικόνες ντροπής σε νέα Μαλακάσα και Καρά Τεπέ»

Το θέμα του σχεδιασμού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την υποδοχή και φιλοξενία την επόμενη χρονιά, θέτουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στην κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος, Γ. Ψυχογιού.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «το 2020 σηματοδοτήθηκε από την μετάβαση στο μοντέλο των κλειστών δομών με κακές συνθήκες διαβίωσης, μια πολιτική που φαίνεται να τείνει προς διεύρυνση εντός του 2021. Τόσο οι εξαγγελίες του κ. Μηταράκη, όσο και το κλείσιμο δομών όπως οι πρώην χώροι του ΠΙΚΠΑ σε Λέσβο και Λέρο, το ξήλωμα των προγραμμάτων ξενοδοχείων και ΕΣΤΙΑ ΙΙ στην ενδοχώρα και η Πλ. Βικτωρίας ως συνειδητή στρατηγική, δημιουργούν έντονη ανησυχία για τις συνθήκες που θα κληθούν να ζήσουν οι αιτούντες άσυλο και οι οικογένειές τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση».

Σημειώνουν, δε, ότι «οι πρώτες βροχές δημιούργησαν εικόνες ντροπής σε νέα Μαλακάσα και Καρά Τεπέ και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι εικόνες που θα διευρυνθούν από το άμεσο μέλλον».

Στην ερώτηση τίθενται ζητήματα που άπτονται και της διάστασης της φιλοξενίας «ως αναπόσπαστου μέρους της κοινωνικής ένταξης και της συμπερίληψης των αναγνωρισμένων προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες», ενώ ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή «οι συμβάσεις των απευθείας αναθέσεων και οι τεχνικές μελέτες για τις νέες δομές στη Μαλακάσα και το Κλειδί Σερρών, όπου ενώ έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί είναι

ellada

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: