Στην Ιαπωνία ο Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε

Οι πάντες τελούν σε κατάσταση σοκ από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ — Σύντομη και απροειδοποίητη η παραμονή του στο Τόκιο

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε τη Δευτέρα στο Τόκιο, σε μια απρογραμμάτιστη σύντομη επίσκεψη για να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του στην Ιαπωνία για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο, καθ’ οδόν προς στις ΗΠΑ μετά την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία. Θα παραμείνει λίγες ώρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Ο Σίνζο Άμπε, μορφή της ιαπωνικής δεξιάς, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα, ήταν θερμός υποστηρικτής της ενίσχυσης της στρατιωτικής και διπλωματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δολοφονήθηκε από ένοπλο την Παρασκευή, εν μέσω προεκλογικής ομιλίας στη Νάρα.

«Νομίζω πως οι πάντες τελούν ακόμη σε κατάσταση σοκ γι’ αυτή τη δολοφονία. Σοκ για την απώλεια που υπέστησαν η οικογένεια του, οι φίλοι του και ο κόσμος», είπε την Κυριακή ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στον ταϊλανδό ομόλογό του Ντον Πραμουντουινάι. Το σοκ είναι «βαθύ σε όλη την περιοχή και στον κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: