Στην Ελλάδα τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη

“Πράσινο φως” έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίησή του. 

«Η πρόταση είναι πιστωτικά θετική για τις τράπεζες, καθώς θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, εξαιτίας της μικρότερης συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου», τονίζει η Moody’s στην έκθεσή της. 

Όπως εξηγεί, το σχέδιο οδηγεί σε δραστική μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα βιβλία των τραπεζών. Τα NPEs προβλέπεται να περιοριστούν κάτω από το 10% μέσα σε μια τριετία, ενώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα κυμαίνονται περί το 20% το 2021.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μεγάλου μέρους των NPEs που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών και μέρους των απαιτήσεων της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs) σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Ταυτόχρονα μειώνει περίπου στο 30% το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου (ανέρχεται συνολικά στα 16 δισ. περίπου για όλες τις τράπεζες) στα εποπτικά κεφάλαια, από 57% σήμερα. Παρά τη δυνητική μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 (15,7% τον Ιούνιο) κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, θα αυξηθεί το ποσοστό της καλής ποιότητας κεφαλαιακής βάσης, καθώς η κεφαλαιακή βάση που προέρχεται από την αναβαλλόμενη φορολογία θεωρείται χαμηλής ποιότητας.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: