Στην Αθήνα σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ – Επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας

Μήνυμα στην Τουρκία που κλιμακώνει την παραβατικότητά της θα επιχειρήσει να στείλει η Αθήνα σήμερα, υποδεχόμενη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ και προλειαίνοντας το έδαφος για μία επικείμενη επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα. Στην ουσία αυτό που επιχειρεί η ελληνική αντιπροσωπεία είναι ένα διπλωματικό ντεμαράζ, εν μέσω εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και εμπρηστικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το «Oruc Reis», διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, παρά τα… τελεσίγραφα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει γνωστοποιήσει, ότι προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου για την διοργάνωση Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα το 2021.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας για τα 12 μίλια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε νέο μήνυμα θυμίζοντας  τη Ναυμαχία στον κόλπο του Ναυαρίνου το 1827 όπου «οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο» και «άνοιξαν το δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Λαβρόφ θα τεθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικό-ανθρωπιστικών σχέσεων, ενώ προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπερι-λαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο.

Οι συναντήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό στις 17.00 το απόγευμα. Θα προηγηθεί το μεσημέρι συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος από βήματος της βουλής τόνισε ότι ελπίζει πολλά στην επίσκεψη αυτή, σημειώνοντας ότι η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι φοβική και εξηγώντας ότι η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας αποτελεί ζητούμενο. Σημειώνεται ότι, ο Ρώσος διπλωμάτης αργά το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: