Στη σκιά του χωρισμού: Πότε μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη σχέση;

Η 28χρονη Ελπίδα ρωτά

Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος με ενδιαφέρει πολύ. Γνωριζόμαστε πολλά χρονιά, αλλά ποτέ δεν είχαμε κάνει παρέα. Ήμουν  σε μια σχέση εγώ και όποτε μου ζητούσε να πάμε για καφέ του έλεγα ευγενικά «όχι», γιατί δεν είμαι απ’ τους ανθρώπους που εκθέτουν τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους.

Εν τέλει, αφού χώρισα από την προηγούμενη σχέση,  είχαμε μετά από καιρό μία επικοινωνία, αλλά και πάλι δεν είχα το θάρρος να τον συναντήσω. Τότε μου είπε ότι δεν θα ξανακάνει άλλη προσπάθεια. Εγώ ένιωσα ότι αυτό δεν μου αρέσει και αποφάσισα να τον συναντήσω με παρέα μεγάλη. Όταν ήρθε του έδειξα την αμέριστη προσοχή μου…

Ήταν ωραία, έδειχνε να νιώθει καλά, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να φύγει. Μου ζήτησε να τον ακολουθήσω και του είπα «Θα δούμε. Θα σε πάρω μετά τηλέφωνο. Εντέλει, αποφάσισα να πάω, τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν πήγαν στο μαγαζί που μου είπε αρχικά και ότι όταν θα κατασταλάξουν θα με πάρει. Πέρασε αρκετή ώρα ώσπου τον  πήρα εγώ πίσω αλλά δεν απαντούσε. Όταν μιλήσαμε μετά από αρκετή ώρα, μου είπε ότι δεν άκουσε το τηλέφωνό του. Εγώ θύμωσα και του «την είπα». Μιλήσαμε λίγο στα μηνύματα και επιβεβαιώσαμε ότι είμαι γκρινιάρα…

Και ενώ όλα έδειχναν καλά, ξαφνικά εξαφανίστηκε. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο, δεν απαντάει στα μηνύματα, τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα και εγώ ότι το παρατραβάω, αλλά μετά τη μεγάλη σχέση που είχα γίνομαι «θηρίο» με την πρώτη. Επειδή χαρίστηκα πολύ σε εκείνη τη σχέση, νιώθω ότι δεν μπορώ να ανεχτώ το να με αγνοούν οι άλλοι. Παράλογο, αλλά όταν γκρεμίζεται όλος σου ο κόσμος, φυσάς και το γιαούρτι.

Προσπάθησα πολλές φορές να τον βρω για να του μιλήσω αλλά δεν τον βρήκα πουθενά. Αποφάσισα, λοιπόν, να του στείλω ένα μήνυμα στο οποίο έγραφα ότι πάντα θα τον θεωρώ φίλο μου, ότι τον συμπαθώ πολύ και ότι ου ζητώ συγνώμη για την παρεξήγηση. Δεν απάντησε και, φυσικά, τον ενημέρωσα ότι δεν θα τον ξαναενοχλήσω κι ότι ήταν να κάνω το έκανα… Αν θέλει ξέρει που θα με βρει.

Η αλήθεια είναι ότι έχω κρατήσει τον λόγο μου, αλλά δεν έχω σταματήσει να τον σκέφτομαι. Πραγματικά,  δεν καταλαβαίνω γιατί έγιναν όλα αυτά και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Θα ήθελα να τον συναντήσω για να του εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα και γιατί ήμουν έτσι σαν τρελή, αλλά δεν μου δίνει την ευκαιρία… Τι να κάνω;

Υ.Γ. Να τονίσω ότι είναι ένας άντρας με πολύ μεγάλη πέραση στο γυναικείο φύλο… Δυστυχώς…

Αυτό που καταρχήν προκύπτει ξεκάθαρα από το μήνυμά σας, είναι πως ακόμη δεν έχετε μεταβολίσει τα αρνητικά συναισθήματα που σας άφησε η προηγούμενη, μακρόχρονη σχέση σας. «Μετά τη σχέση που είχα, γίνομαι θηρίο με την πρώτη», «επειδή χαρίστηκα πολύ σε εκείνη τη σχέση…», «όταν σου γκρεμίζεται ένας κόσμος όλος…», φράσεις που δείχνουν την απογοήτευση, την πίκρα αλλά και τον θυμό που ενδεχομένως κουβαλάτε από την προηγούμενη σχέση σας.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να δώσετε στον εαυτό σας τον χώρο και τον χρόνο να επεξεργαστεί όλα αυτά τα συναισθήματα και να προχωρήσει με καθαρό εσωτερικό χώρο σε μια νέα γνωριμία.

Με τον άνθρωπο που αναφέρετε, αντιλαμβάνομαι πως δεν έχετε βρεθεί παραπάνω από μια φορές, τουλάχιστον έτσι αφήνει το μήνυμά σας να εννοηθεί, και στη μία φορά που βρεθήκατε εσείς δεν ήσασταν βέβαιη πως θέλετε να συνεχίσετε μαζί του τη βραδιά, κι εκείνος δεν είχε την προσοχή του στο τηλέφωνό του, σε περίπτωση που επικοινωνούσατε.

Φαίνεται πως και οι δύο θέλατε και δε θέλατε αυτή τη συνάντηση. Η κακή επικοινωνία εκείνης της βραδιάς, φαίνεται να έγινε τεράστιο θέμα συζήτησης και μέσα από αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα η δυσκολία να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον άνθρωπο αυτό, δυσκολία που προκύπτει ενδεχομένως και από τις δύο πλευρές.

Έπειτα εκείνος εξαφανίστηκε, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που σας θυμώνει και σας στεναχωρεί, το να μην απαντάει. Οι όποιες παρεξηγήσεις, μπορούν να λυθούν όταν έχουμε διάθεση να αφουγκραστούμε τον άλλο, εκείνος όμως φαίνεται να μην έχει διάθεση για επικοινωνία πια, κάτι που  θεωρώ πως χρειάζεται να σας βάλει σε σκέψεις αναφορικά με το πόσο χρόνο και ενέργεια είχε εκ πρώτης τη διάθεση να επενδύσει στην γνωριμία σας.

Ασχοληθείτε με εσάς, διαχειριστείτε τη σκιά του χωρισμού σας, αφήστε πίσω το παρελθόν και τα όποια αρνητικά συναισθήματα, φόβους και ανασφάλειες, ώστε να μπορέσετε να υποδεχθείτε μια πιο ποιοτική επόμενη σχέση.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση: Πώς να τον διαχειριστείτε;

Χωρισμός και ενοχές: «Μήπως έπρεπε να δώσω μία ευκαιρία»;

Χωρισμός ή επαναπροσδιορισμός; Αν χάσατε το κοινό σας μονοπάτι υπάρχει τρόπος να το ξαναβρείτε…

Χωρισμός: Η μεγάλη διαφορά μιας μακροχρόνιας σχέσης και μιας σύντομης!

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: