Στη Σαουδική Αραβία στις αρχές του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία μετέφερε στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, κατά τη συνάντηση, ο Σαουδάραβας Υπουργός Επικρατείας μετέφερε την πρόσκληση του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, η οποία έγινε αποδεκτή.

«Δυνατότητα αύξησης των επενδυτικών σχέσεων με την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Adel al-Jubeir που βρίσκεται στη χώρα μας. «Είμαστε γείτονες, έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μέγεθος των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στην εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών και θεωρώ σημαντικό να αυξήσουμε τις διμερείς επαφές και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για συνεργασία που υπάρχουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς και αντίστοιχα οι δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τεράστια δυνατότητα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις αρχαιότητες, στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία βλέπουν τις προκλήσεις στην περιοχή με παρόμοιο τρόπο «και είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αυτή την πολύ ζεστή και φιλική σχέση». «Θέλουμε και οι δύο να βρεθεί λύση στο Συριακό, θέλουμε να υπάρξει λύση στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης, στο Λίβανο, να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, τη ριζοσπαστικοποίηση, τον ISIS, είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια εμπλοκής του Ιράν στις υποθέσεις των άλλων χωρών της περιοχής. Σε όλα αυτά τα θέματα οι απόψεις των δύο χώρων ευθυγραμμίζονται. Θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως θύμισε άλλωστε, οι σχέσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια. «Ήταν ο αραβικοϊσλαμικός πολιτισμός που διαφύλαξε τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και το Σωκράτη και τα πέρασε στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Adel al-Jubeir επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία είναι αντίθετη στην τουρκική εισβολή στη Συρία και θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προέλθουν ως αποτέλεσμα αυτής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος πολέμου με το Ιράν, ο Adel al-Jubeir απαντήσε «προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά πρέπει να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας».

Επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Abqaiq. «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο Ιράν ότι η επιθετική του συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Στηρίζουμε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να απομακρυνθεί από τη συμφωνία με το Ιράν, θεωρούμε ότι ήταν αδύναμη συμφωνία».

Όσον αφορά την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Vision 2030», το οποίο έχει στόχο να κάνει την οικονομία του Βασιλείου λιγότερο εξαρτώμενο από το πετρέλαιο και να ανοίξει νέες προοπτικές για επενδύσεις, ιδιαιτέρως στους τομείς της τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών. «Θέλουμε να παραμείνουμε ο κύριος πάροχος ενέργειας στον κόσμο και αυτή η ενέργεια είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών μορφών ενέργειας», είπε.

Σημείωσε δε ότι στη Σαουδική Αραβία κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια ότι έχουν γίνει «θεαματικές αλλαγές». Όπως υποστήριξε «δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός των φύλων», οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν, το σύστημα «ανδρικής κηδεμονίας» έχει χαλαρώσει. Οι γυναίκες, προσέθεσε, μπορούν να έχουν διαβατήρια και να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται άδεια, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όποια θέση στο Δημόσιο με τον ίδιο μισθό με τον άνδρα τους, μπορούν να παρευρεθούν, ακόμα και να παίξουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το πραγματικό Ισλάμ. Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ισλαμική πίστη, είναι μια μετριοπαθής και ανεκτική θρησκεία» επισήμανε σημειώνοντας πως «όλα αυτά είναι μόνο η αρχή».

Ο υπουργός Επικρατείας είχε σειρά συναντήσεων την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, τις οποίες χαρακτήρισε «παραγωγικές». Όπως σημείωσε πολύ περισσότερες επαφές θα ακολουθήσουν σύντομα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: