Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά

Σήμερα, Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται στις 15.45 ώρα Ελλάδας να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor).

Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση, αφού οι εκτιμήσεις του Ταμείου τόσο για το 2016, όσο και για τα επόμενα χρόνια θα δώσουν σαφή εικόνα σχετικά με την γραμμή που θα ακολουθήσει στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα στοιχεία τα οποία θα ανακοινώσει το ΔΝΤ δεν είναι τα τελικά, καθώς θα περιμένει και τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat για τα στοιχεία του 2016, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 24 Απριλίου. Οι σημερινές προβλέψεις, ωστόσο, θα κρίνουν πολλά για το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, αλλά και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο επιμένει στις εκτιμήσεις του ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν αρχικά εάν το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων και το 2018, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ με την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), δείχνουν ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου «κουρεύουν» τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, στην έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% του ΑΕΠ για το 2017 και 2,7% του ΑΕΠ για το 2018. Ωστόσο για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το Ταμείο επιμένει ότι η παραμονή του θα κριθεί από τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ τόνισε ότι απαιτείται να συγκλίνουν οι απόψεις στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

politiki

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: