Στενός συνεργάτης της Μέρκελ ζητά από τους Σκοπιανούς να «μην χάσουν την ιστορική ευκαιρία»

«Ιστορική ευκαιρία» χαρακτηρίζει την πολιτική βούληση που διαπιστώνεται για πρώτη φορά στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ προκειμένου να τελειώσει η διαμάχη για το όνομα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ (CDU) και καλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας να μην χάσουν αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» και να συμμετάσχουν στο αυριανό δημοψήφισμα. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κρίχμπάουμ, στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για ευρωπαϊκά θέματα, τονίζει ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τονίζει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα οδηγήσει γρήγορα σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ θα επιτρέψει την πρόοδο και στην ενταξιακή διαδικασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κρίχμπάουμ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κ.Κρίχμπάουμ, θεωρείτε την Συμφωνία των Πρεσπών θετική και για τις δύο χώρες;

«Ναι, σε κάθε περίπτωση. Η διαμάχη για το όνομα κρατάει δυστυχώς από την ανεξαρτησία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ήδη λοιπόν 27 χρόνια. Αυτή η διαμάχη εμπόδισε πάρα πολύ την ευρωατλαντική προσέγγιση της χώρας και με ένα επιτυχές δημοψήφισμα μπορεί τώρα επιτέλους να γίνει μία στροφή. Όπως είπε πολύ σωστά η Καγκελάριος Μέρκελ, η 30ή Σεπτεμβρίου 2018 είναι ημέρα-κλειδί για την Βόρεια Μακεδονία και για όλους τους γείτονές της, επίσης και για την Ελλάδα».

Πιστεύετε ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα έχει θετική επίδραση στην σταθερότητα της ΠΓΔΜ;

«Είμαι βέβαιος για αυτό, διότι τότε μπορεί να ακολουθήσει πολύ γρήγορα η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την σταθερότητα στην περιοχή. Βήματα προόδου θα καταστούν επιτέλους εφικτά και στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω για αυτό πραγματικά σε μια επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος».

Πόσο ρεαλιστική είναι η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας;

«Μόλις θα έχει επισφραγισθεί η συμφωνία για την ονομασία, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το 30ό του μέλος. Για μια ένταξη όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσουν κάποια χρόνια, διότι μένει ακόμη πολλή δουλειά για την κυβέρνηση στα Σκόπια. Εδώ η κατευθυντήρια γραμμή είναι τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, κυρίως οι αρχές του Κράτους Δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Κατά βάση όμως η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Θέλω να υπογραμμίσω πολύ ξεκάθαρα: Η προσήλωση της Γερμανίας στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης παραμένει αμείωτη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη των λεγόμενων Δυτικών Βαλκανίων έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό τονίζει επίσης και η πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Μέρκελ από το 2014, η «Διαδικασία του Βερολίνου».

Πώς αξιολογείτε τη θέση των κυβερνήσεων στην Αθήνα και στα Σκόπια για το θέμα;

« Το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει και από τις δύο πλευρές η πολιτική βούληση να τελειώσει αυτή η διαμάχη, το θεωρώ ιστορική ευκαιρία, για την οποία εγώ προσωπικά χαίρομαι πολύ. Αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» δεν πρέπει οι άνθρωποι της FYROM να το αφήσουν αναξιοποίητο. Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες στην Βόρεια Μακεδονία να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή».

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: