Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Θέλω η σύντροφός μου να είναι η γυναίκα μου κι όχι η βοηθός μου

Ψυχίατρος, επιμελητής Β’ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και συνιδρυτής του I living. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε στην ιστοσελίδα Grtimes.gr για το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, τους στόχους που έχει θέσει για την Ευρώπη αλλά και για την επίθεση που έχει δεχθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Όπως αναφέρει, επέλεξε τον κλάδο της ψυχιατρικής γιατί «είναι ένα υπέροχο τμήμα της ιατρικής που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται και λειτουργεί στην καθημερινότητά του. Είναι αναγκαίο, μέσα από την ψυχιατρική να συνεκτιμήσουμε και να μάθουμε πιο βαθιά, τι σημαίνει άνθρωπος».

Περιγράφει πως το 80% των νομοθετημάτων που ψηφίζονται σε εθνικό επίπεδο, προέρχονται από την Ευρωβουλή. «Άρα λοιπόν το τι κάνει η ευρωβουλή για την καθημερινότητά μας, είναι ουσιαστικό. Σε αυτό το κομμάτι, θέλω να συμβάλλω κι εγώ με αυτά που εγώ έχω μάθει για να βελτιώσω την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Θεωρώ ότι η Ευρωβουλή μπορεί να με ακούσει και να συμβάλω στο να αυξηθούν οι φωνές προς μία κατεύθυνση, στην οποία χρειάζομαι τη στήριξη των συμπολιτών μου όχι μόνο τώρα για να βρεθώ στην Ευρωβουλή αλλά και μετά για να κρίνουν το έργο που θα κάνω, αν κι εφόσον εκλεγώ».

Μιλώντας για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα στην καθημερινότητά του και για το αν θα συμβάλει στο να αλλάξει η βιώσιμη κινητικότητα, απαντά πως «όταν μιλάμε για αναπηρία, είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει πολλά προβλήματα που βασίζονται στις διαταραχές που μπορεί να έχει ο καθένας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως, μέσα από ένα κράτος, μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι υπηρεσίες που προάγουν την εξισορρόπηση των βλαβών που οδήγησαν στην αναπηρία. Αναπηρία είναι και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, βρίσκω εμπόδια ακόμη και για να φτάσω κάπου προκειμένου να κάνω μία συνέντευξη. Ή να επισκεφτώ μία υπηρεσία. Αν δεν είχα πείσμα, ο τρόπος με τον οποίο έχουμε αναπτύξει την κοινωνία, μπορεί να με σταμάταγε».

Ερωτώμενος για το εάν οι επικεφαλής των συνδυασμών εκμεταλλεύονται για ψηφοθηρικούς λόγους τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στα ψηφοδέλτιά τους, ο κ. Κυμπουρόμπουλος λέει πως «έχουμε τη δική μας πορεία ζωής, όνειρα, στόχους. Γιατί λοιπόν να μην θέσουμε τον εαυτό μας σε μία προσπάθεια αλλαγής και προόδου των δυσκολιών που έχουμε αντιμετωπίσει. Γιατί να μην δούμε ότι άσχετα με την αναπηρία του καθενός, πρόκειται για ικανούς ανθρώπους που θέλουν ν’ αλλάξουν την καθημερινότητα».

Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη λέει πως είδε έναν άνθρωπο που το έχει. «Μπορεί να μην λέει μεγάλα λόγια αλλά, αυτά που λέει τα πιστεύει και θέλει να τα κάνει πράξει για να βελτιώσει την Ελλάδα. Έργο δύσκολο κι επικίνδυνο όμως, έχει αποφασίσει να το κάνει».

Για την επίθεση που δέχτηκε από τον κ. Πολάκη, λέει πως «η κατάθεση των απόψεων, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο σε ένα πολιτικό ζήτημα. Αυτό της αναπηρίας. Έτσι λοιπόν, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ανεξάρτητη διαβίωση, ο προσωπικός βοηθός που είναι απαραίτητα για να μπορέσω για παράδειγμα εγώ να είμαι ένας λειτουργικός γιατρός στο νοσοκομείο που σέβεται τον θεραπευμένο που έχει απέναντί του. Έτσι θεωρώ πως προέκυψε κάτι πολύ καλό από αυτήν την κατάθεση απόψεων κατά την οποία μιλήσαμε ελεύθερα για ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος εξηγεί πως η Υγεία και η Παιδεία είναι οι πυλώνες την κοινωνίας. «Αυτούς τους τομείς θέλω να προωθήσω όσο καλύτερα μπορώ ως ευρωβουλευτής, αν κι εφόσον βρεθώ στα έδρανα της ευρωβουλής».

Μιλώντας για το I living, εξηγεί πως είναι ένας αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, ανεξάρτητης διαβίωσης. «Του τρόπου δηλαδή με τον οποίο, οι άνθρωποι με αναπηρία ζούνε σ’ έναν κόσμο χωρίς εμπόδια».

Αναφερόμενους στους νέους, 17άριδες ψηφοφόρους, λέει πως «είναι στο χέρι τους να φτιάξουν το μέλλον που θέλουνε. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενεργοποιήσουμε τους νέους μας για να θέσουν πολιτική άποψη. Μεγαλώνουμε σε περιβάλλοντα που οι νέοι έχουν πολύ περισσότερες προσλαμβάνουσες, μεγαλώνουν γρηγορότερα κι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν».

Τέλος, ο κ. Κυμπουρόπουλος μιλά για το συναίσθημα του έρωτα κι εξηγεί πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. «Είναι όμορφο να μοιράζεσαι στιγμές, ζωές, απολαύσεις με τον/ τη σύντροφό σου και πρέπει να γίνεται αβίαστα. Ο έρωτας είναι κόλλα κι αυτή η κόλλα είναι ώθηση. Όταν σκέφτομαι τη σύντροφό μου σε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, ειδικά αυτήν την περίοδο, μου δίνει πάτημα να πω “πάμε παρακάτω γιατί ξέρω ότι είσαι κοντά μου”. Πολλές φορές, το συναίσθημα είναι αρκετό για να νιώσεις κάποιον κοντά σου. Είναι η κόλλα που σε αναπλάθει».

Όνειρό του, να κάνει κάτι καλό για τον τόπο του και «κάποια στιγμή να κάνω δική μου οικογένεια και η σύντροφός μου να είναι η γυναίκα μου κι όχι η βοηθός μου».

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: