Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κάλεσε την νέα πρόεδρο του Περού να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Παρασκευή με την περουβιανή πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, η χώρα της οποία συνταράσσεται από αιματηρές διαδηλώσεις μετά την παύση από το κοινοβούλιο και τη σύλληψη του προκατόχου της την 7η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνδιάλεξη αυτή τη 16η Δεκεμβρίου, ο κ. Μπλίνκεν «ενεθάρρυνε τις πολιτικές αρχές και τους θεσμούς του Περού να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προστατευθεί η δημοκρατική σταθερότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Νεντ Πράις.

Ακόμη, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέρη του Περού να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να κατευναστούν οι πολιτικές διαιρέσεις και να δοθεί έμφαση στη συμφιλίωση».

«Οι ΗΠΑ αδημονούν να συνεργαστούν στενά με την πρόεδρο Μπολουάρτε για κοινούς στόχους και κοινές αξίες που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την οικονομική ευημερία», κατά το δελτίο Τύπου.

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η ως την αποπομπή του κ. Καστίγιο αντιπρόεδρος του Περού, είπε προχθές Σάββατο πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ ζήτησε το Κογκρέσο να αναθεωρήσει την απόφαση που έλαβε την προηγουμένη να μην επισπεύσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Πέδρο Καστίγιο διέταξε την 7η Δεκεμβρίου τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, όμως λίγο αργότερα το Κογκρέσο τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παύσης του για «ηθική ανικανότητα».

Συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του ενώ προσπαθούσε να φθάσει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει άσυλο.

Έκτοτε στις μαζικές κινητοποιήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 569. Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και έφηβοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: