Στέιτ Ντιπάρμεντ: Μέχρι και 1,6 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στη Ρωσία

Ανάμεσά τους 260.000 παιδιά — Πολλοί οδηγήθηκαν σε απομονωμένες περιοχές στη ρωσική Άπω Ανατολή

Ως και 1,6 εκατ. άνθρωποι πιθανόν έχουν μεταφερθεί παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία από την Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, κατήγγειλε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο επικαλείται «εκτιμήσεις από διάφορες πηγές», συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Ρωσίας, από 900.000 ως 1,6 εκατ. Ουκρανοί, ανάμεσά τους 260.000 παιδιά, έχουν μεταφερθεί από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια.

Πολλοί εξ αυτών οδηγήθηκαν σε «απομονωμένες περιοχές» στη ρωσική «Άπω Ανατολή», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η αμερικανική διπλωματία απαίτησε η Μόσχα να τερματίσει αμέσως τις «συστηματικές επιχειρήσεις ‘εκκαθάρισης’ και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό ή φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για την Προστασία των Πολιτών σε Καιρό Πολέμου.

Η Ρωσία πρέπει να αφήσει ελεύθερους όσους πολίτες κρατά και να επιτρέψει στους Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να επιστρέψουν σε αυτά, αξίωσε ακόμη.

Η Μόσχα προβάλλει εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέει πως οι δυνάμεις της απομακρύνουν πολίτες από εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, ιδίως στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, τους μεταφέρουν στο ρωσικό έδαφος για την προστασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: