Σταθάκης: Δεν πουλάμε τις καλές λιγνιτικές μονάδες

Σταθάκης: Δεν πουλάμε τις καλές λιγνιτικές μονάδες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόνισε πως το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν πουλά τις καλές τις μονάδες όπως είναι οι υδροηλεκτρικές, ούτε τις μονάδες φυσικού αερίου.

«Το παρόν νομοσχέδιο κινείται αυστηρά στα πλαίσια της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν πουλάμε καμιά υδροηλεκτρική μονάδα, που αυτές είναι οι καλύτερες μονάδες και αποτελούν τη βάση της κερδοφορίας της Δ.Ε.Η. Δεύτερον δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου, με εξέχουσα την Μεγαλόπολη που είναι επίσης αποδοτική μονάδα. Πωλούνται μόνο δύο λιγνιτικές μονάδες. Μένει στη ΔΕΗ ο Άγιος Δημήτριος όπου αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση και η Πτολεμαΐδα, η οποία μετά την ολοκλήρωση της σε δυο χρόνια θα αποτελεί την καλύτερη λιγνιτική μονάδα απ’ όλες. Μέχρι το 2030 η ΔΕΗ διατηρεί μια ισονομία για να μην πω πλεονέκτημα στις μονάδες του λιγνίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση μας εξελέγη, στη συνέχεια έκανε μία συμφωνία, αυτή η συμφωνία ετέθη στην κρίση του ελληνικού λαού και αυτή τη συμφωνία εφαρμόσουμε από το Σεπτέμβριο του 15. Ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα. Στον ΑΔΜΗ βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και το 51% έμεινε στο Δημόσιο. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Σήμερα είναι η τρίτη ακύρωση για την μικρή Δ.Ε.Η. Είναι μία ακόμα πετυχημένη, η τρίτη κατά σειρά ακύρωση που κάναμε στις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα ζητήσουμε συγνώμη στον κ. Σαμαρά. Ο λαός ξέρει, αυτός μας εμπιστεύτηκε και την πρώτη και την δεύτερη και την τρίτη φορά. Μην ανησυχείτε για το λαό κύριοι της ΝΔ , με τον λαό έχουμε ανοιχτή σχέση και μπορούμε να υπερασπιστούμε με καθαρό λόγο το έργο μας», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις νέες μονάδες θα είναι μόνιμοι.

«Οι συλλογικές συμβάσεις μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες, δεν υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία επ’αυτού. Δεν μεταφέρεται αυτούσιος ο εσωτερικός κανονισμός της Δ.Ε.Η. στις νέες μονάδες γιατί δεν γίνεται να μεταφερθεί ο εσωτερικός κανονισμός που καλύπτει το σύνολο της Δ.Ε.Η. Και στον ΑΔΜΗΕ κάναμε το ίδιο. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Η ολοκλήρωση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης πρέπει να γίνει τώρα και αυτό πρέπει να είναι κατανοητό σε όλες τις πλευρές.

Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να μην υπάρχουν πολλά διαφορετικά καθεστώτα εργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έχει ενστάσεις για το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων να φέρουμε και βελτιώσεις αν και το νομοσχέδιο τα διασφαλίζει πλήρως. Η συντριπτική πλειοψηφία στις νέες μονάδες είναι μόνιμοι εργαζόμενοι».

Όσον αφορά στα χρέη της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «τα 700 εκατομμύρια είναι από εταιρείες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις που έκλεισαν στη διάρκεια των μνημονίων άρα το 1/3 των χρεών έχουν αυτή τη δομή. Επίσης υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, έγινε μεγάλη προσπάθεια να μπει σε μία τάξη το όλο θέμα. Το τρίτο είναι όλο το κοινωνικό κομμάτι μαζί με τα νοικοκυριά για τα οποία έχει φτιαχτεί το σύστημα ρυθμίσεων προκειμένου να διευκολύνει την αντικειμενική τους δυσκολία στην πληρωμή. Η ιδέα ότι αυξήθηκαν τα χρέη εξαιτίας του κινήματος «δεν πληρώνω» και όχι της κρίσης και των στρατηγικών κακοπληρωτών απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: