Σταϊκούρας: Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Τόνισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αύξηση του ανώτατου ορίου ενισχύσεων και  ενημέρωσε πως η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην ΕΕ για την παροχή πρόσθετων, αδιάθετων πόρων του προγράμματος Sure

Την ενεργοποίηση του νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη επιχειρήσεων με κάλυψη των πάγιων δαπανών προωθεί η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής προανήγγειλε ότι «Προχωράμε στην αξιοποίηση του 3-12 για τις κρατικές ενισχύσεις. Με διάταξη νόμου που θα καταθέσουμε την άλλη εβδομάδα στη Βουλή διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Ενίσχυση με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες δαπάνες. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου και ζημιά καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους».

Να σημειωθεί ότι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι ρυθμίσεις για την κάλυψη ενοικίων των πληττόμενων επιχειρήσεων αλλά και διατάξεις που θα αφορούν τις τραπεζικές επιταγές.

Παράλληλα, τόνισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αύξηση του ανώτατου ορίου ενισχύσεων και ενώ ενημέρωσε πως η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην ΕΕ για την παροχή πρόσθετων, αδιάθετων πόρων του προγράμματος Sure.

Πέραν αυτών, ο υπουργός επανέλαβε ότι εντός του 2021 θα «πέσουν» στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης πόροι ύψους 5,5 δις ευρώ ενώ ενημέρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχουν διαμορφωθεί σε 34,5 δις ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την στρατηγική ανάταξης της εθνικής οικονομίας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων ανάκαμψης θα κατατεθεί στην Βουλή το προσεχές διάστημα .

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το εξωγενές σοκ της πανδημίας στον βέλτιστο βαθμό αποτελεσματικά. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους, εταίρους, αγορές και πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία. Ανταποκριθήκαμε με γρήγορα αντανακλαστικά» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι εντός του 2020 δόθηκαν 24 δισ ευρώ για την στήριξη της οικονομίας και ένώ για το 2021 έχει προγραμματιστεί η παροχή πόρων 7,5 δις ευρώ. Τέλος, υπογράμμισε ότι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη του ΕΣΥ γι αυτό και επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει κάθε πρόσθετο πόρο που θα ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: