Σταϊκούρας: Νέες ρυθμίσεις «ανάσα» για τις οφειλές στην εφορία πριν και μετά την πανδημία (βίντεο)

Ποιους αφορούν

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις προς την εφορία.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πλαίσιο διευκολύνσεων για φορολογούμενους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ρύθμιση 120 μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

1. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου — Ιουνίου 2020.

2. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου — Σεπτεμβρίου 2020

3. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωράει το υπουργείο Οικονομικών:

1. Προχωράμε σε μια νέα ρύθμιση η οποία αφορά σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Δίνεται η δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές που τελούν σε αναστολή έως τον Απρίλιο του 2021 μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο του 2021 σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 46 δόσεων για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμών έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου- Ιουνίου 2020 θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν, θα προστεθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2. Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση θα αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Επίσης όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3. Οφειλές στη φορολογική διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: