Στα ίχνη του Μοχάμετ Άλι

Στα ίχνη του Μοχάμετ Άλι

Στα ίχνη του Μοχάμετ Άλι

Το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι έχοντας στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας του μουσείου με το κοινό και την ενίσχυση του μορφωτικού του ρόλου, ενημερώνει με έγγραφό του ότι σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και υπό την αιγίδα του για τη σχολική χρονιά 2014-15 με τίτλο: Στα ίχνη του Μοχάμετ Άλι.

Απευθύνεται σε: Μαθητές Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Αριθμός ατόμων: Ένα σχολικό τμήμα .

Διάρκεια: 4 διδακτικές ώρες .

Χώρος: Μουσείο Μοχάμετ Άλι .

Ημερομηνίες: Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο.

Σχεδιασμός: Δαμιανάκη Ευαγγελία, Καλέντζιου Ασημίνα, Τριανταφυλλίδου Ευδοξία.

Υλοποίηση: Καλέντζιου Ασημίνα.

Το κόστος συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 3 ευρώ για κάθε μαθητή.

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές:

- Να γνωρίσουν τη ζωή, το έργο και η εποχή του Μοχάμετ Άλι.

- Να μάθουν τη διαπολιτισμική διάσταση της Καβάλας το 18ο αιώνα.

- Να γνωρίσουν τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

- Να εξοικειωθούν με το χώρο του μουσείου.

- Να κινητοποιηθούν μέσω αισθήσεων και συναισθημάτων.

- Να βρουν ερέθισμα για περεταίρω δραστηριότητες στη σχολική τάξη.

- Να αποτελέσει αφόρμηση για την προσωπική τους αναζήτηση και στόχευση στη ζωή.

Σύντομη περιγραφή:

Η εμψυχώτρια του προγράμματος υποδέχεται την τάξη στο Μουσείο του Μοχάμετ Άλι όπου θα γίνει η δραματοποιημένη ξενάγηση. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η εμψυχώτρια είναι σε ρόλο καθώς και τα παιδιά σε διάφορες φάσεις του προγράμματος.

Μεθοδολογία:

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές και εφαρμογές της θεατρικής τέχνης στην εκπαίδευση . Δομείται με σαφή μέρη-επεισόδια, αποτελούμενα από θεατρική δράση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τεχνικές αναστοχασμού, ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία γνωστικού και αισθητικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/τριες. Η αλληλουχία των δράσεων και η εσωτερική συνοχή των μερών βοηθούν τα παιδιά να συνδέσουν πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις.

Η ενδεδειγμένη σημειολογία, οι προσεκτικά επιλεγμένοι συμβολισμοί και οι διακειμενικές αναφορές ενισχύουν την ανταπόκριση των παιδιών και σε συγκινησιακό επίπεδο. Θέλοντας να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από τον αναμενόμενο σκοπό του προγράμματος, την ανάδειξη, δηλαδή, του προσώπου, του έργου και της εποχής του Μοχάμετ Άλι, επιδιώξαμε η προσωπικότητά του να λειτουργήσει ως ερέθισμα, μέσω του οποίου οι μαθητές/τριες καλούνται να αναμετρηθούν με τα δικά τους όρια, τη δική τους επιθυμία για γνώση, περιπέτεια, ζωή.

Προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση από τη βιογραφία του Μοχάμετ Άλι στην προσωπική τους ζωή, η εμψυχώτρια του προγράμματος υποδύεται ένα ρόλο, αυτόν του Ναζ . Τα παιδιά συναισθάνονται ή και ταυτίζονται με το Ναζ, ο οποίος γίνεται γέφυρα ανάμεσα στο Μοχάμετ και τα παιδιά, στο τότε και το τώρα, αναδεικνύοντας καθολικά και πανανθρώπινα νοήματα.

Σημαντική σημείωση: πριν έρθουν οι μαθητές στο μουσείο, προηγείται προετοιμασία στην σχολική τάξη με υλικό που θα δοθεί από το μουσείο.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό έγγραφο.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: