Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μέχρι την 30η Ιουνίου 2018.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα νησιά, όπου οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου, θα δοθεί έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, το ποσό του οποίου θα καθοριστεί από οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τονίζει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι «να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα», για αυτό αποφασίστηκε από το β’ μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη νησιωτική Ελλάδα.

Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει ουσιαστικά το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Έτσι, θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών,το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή.

 

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: