Στα 800 ευρώ σκαρφάλωσε η τιμή του ηλεκτρικού στη Γερμανία

Ρεκόρ, σε καθημερινή πλέον βάση, σπάνε οι τιμές της ενέργειας, καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν πάνω από τα 800 ευρώ την Παρασκευή, σχεδόν 10 φορές υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα δραστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης ενέργριας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού για τα κτίρια στη Γερμανία και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο στο κόστος. Οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να αναγκάσουν πολλούς ανθρώπους στη χώρα να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά αυτόν τον χειμώνα.

Οι γερμανικές τιμές ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 7,6% στα 805,15 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας AG την Παρασκευή και κέρδισαν 39% αυτή την εβδομάδα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο σημειώνει άνοδο 24% αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η εταιρεία κοινής ωφέλειας Electricite de France SA, ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επιστρέψουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο.

Οι μονάδες αυτές θα αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει λιγοστό.

Η Γερμανία βάζει «κόφτη» στο φυσικό αέριο — Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% τον χειμώνα

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο πακέτο, όπως αναφέρει η DW, είναι διάρκειας 6 μηνών και τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Αποφυγή του χειρότερου σεναρίου

Το κάθε πακέτο εκτείνεται σε 12 σελίδες με λεπτομερή μέτρα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις, στο δημόσιο και στους ιδιώτες καταναλωτές.Για τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν αρκούσαν οι εκκλήσεις και οι προτάσεις για το πώς θα μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου για θέρμανση και φωτισμό. Τώρα τα μέτρα γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Όμως επαρκούν για να βγάλουν τη Γερμανία από την ενεργειακή στενωπό που έριξε τη χώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσδεσή της στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας; Στόχος του Χάμπεκ είναι η μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το 20% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος ανάμεσα στο 5% και 8%. “Με τα νέα μέτρα θα προχωρήσουμε σε νέα εξοικονόμηση της τάξης του 2% με 2,5% και φυσικά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε από τώρα, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς” δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Οι νέες ρυθμίσεις που έχουν γίνει γνωστές από καιρό και σχολιαστεί από ειδήμονες του χώρου και ενώσεις καταναλωτών, έχουν ως στόχο να αποτελέσουν άλλον έναν συμπληρωματικό πυλώνα στον αγώνα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου και τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο απώτερος στόχος είναι σαφής και έχει αναλυθεί δημόσια επαρκώς: να αποφευχθεί τους δύο επόμενους χειμώνες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, με λογικό επακόλουθο να μπει αναγκαστικά “δελτίο” στην προμήθειά του. Το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι με αυτά τα μέτρα θα επιτύχει εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους στα ιδιωτικά νοικοκυριά, τις εταιρείες και το δημόσιο τομέα ύψους γύρω στα 10,8 δις ευρώ.

Ποια είναι τα νέα μέτρα;

Μερικά ενδεικτικά μέτρα για το πρώτο πακέτο είναι τα εξής: 19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο το φωτισμού σε μνημεία και κτήρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής, οι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό, φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις. Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές, Μάλιστα ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει “πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά“. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτήρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες. Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαβατώρες ή περισσότερο ετησίως υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο, στον οποίο κατανέμονται η κατανάλωση και οι πιθανές εξοικονομήσεις.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: