Στα 600 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Στα 6,026 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες από 5,435 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατέγραψαν οριακή μείωση τον Αύγουστο καθώς από από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο περιορίστηκαν στα 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Αντίθετα, εκρηκτική αύξηση εμφάνισαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φούσκωσαν από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα το συνολικό κρατικό φέσι να διαμορφωθεί σε 6,026 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζοντας γκάζια στους εφόρους επέστρεψε το Σεπτέμβριο φόρους συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα μεγαλύτερα «φέσια» στην αγορά εξακολουθούν να βάζουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,309 δισ. ευρώ (έξι εκατομμύρια περισσότερα από τον Ιούλιο). Από αυτούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέη 335 εκατ. ευρώ.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: