Σπουδές για δουλειά και κοντά στο σπίτι – Tι δείχνουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σπουδές για δουλειά και κοντά στο σπίτι   Tι δείχνουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ   ΤΕΙ

Θεαματική πτώση στις περιζήτητες σχολές όλης της χώρας, αλλά και άνοδο στις χαμηλόβαθμες της επαρχίας όπου φέτος συνωστίστηκαν πολλοί υποψήφιοι λόγω των δύσκολων θεμάτων και των χαμηλών βαθμολογιών έφερε η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων που αφορούν τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Ανοδικές βρήκαν τις βάσεις εισόδου στα τμήματα επιλογής τους και οι υποψήφιοι για τα Οικονομικά τμήματα της χώρας, τα μόνα υψηλόβαθμα τμήματα που δεν ακολούθησαν τη φετινή γενική πτώση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας, για άλλη μια φορά τα χαρακτηριστικά των επιλογών των νέων ήταν δύο: η επιλογή σπουδών που οδηγούν σε επαγγελματική αποκατάσταση και τμημάτων κοντά στον τόπο κατοικίας των υποψηφίων.

Οι άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές παρουσίασαν κάμψη, πιθανώς λόγω και του ότι το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ευοίωνο, όπως άλλωστε δείχνει και η μεγάλη πτώση (και λόγω δύσκολων θεμάτων) των πολυτεχνικών τμημάτων: καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις οι οποίες φτάνουν ως και τα 1.047 μόρια (Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα το νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών που ψηφίστηκε τον Ιούλιο αποθάρρυνε την εισαγωγή σε περιφερειακά τμήματα με το βλέμμα στη μεταπήδηση σε αντίστοιχο μεγάλων αστικών κέντρων. Η μοριοδότηση (και εισοδηματικών) κριτηρίων και η θέσπιση πλαφόν έπαιξαν ρόλο στο να επιλέξουν πολλοί υποψήφιοι να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που καθιστούν απαγορευτικό για αρκετές οικογένειες να συντηρούν άλλο ένα σπιτικό σε άλλη πόλη.

Σε αυτό το κλίμα, οι νέοι φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας ξεκινούν μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τη λειτουργία και στήριξη των ιδρυμάτων τους από την Πολιτεία, αλλά θα πορευτούν με όπλο την αισιοδοξία που τους δίνει η ικανοποίηση επίτευξης των στόχων τους και η επιτυχής λήξη μιας κατά γενική ομολογία δύσκολης εξεταστικής περιόδου.

Μεταξύ αυτών η 17χρονη Κατερίνα Καλαϊτζάκη, τελειόφοιτη του 6ου Λυκείου Γλυφάδας και πλέον του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Λέει στο «Βήμα» ότι «όλα είναι αβέβαια σε σχέση με τους επόμενους μήνες», αλλά αισθάνεται πραγματικά ικανοποιημένη που πέρασε στο τμήμα «πρώτης επιλογής» της. «Ηταν μια δύσκολη χρονιά αυτή που πέρασε αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά» λέει η Κατερίνα. Οπως αναφέρει, ο στόχος της θα ήταν τελειώνοντας τις σπουδές της να μείνει στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν έχει μέλλον και προοπτικές τα επόμενα το επάγγελμά της στη χώρα μας.

Ο Χρυσόστομος Ρεπάνης, που συμπλήρωσε εφέτος 19.423 μόρια, επέλεξε τη Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Φιλοδοξεί να τελειώσει τις σπουδές του γρήγορα και να μην αφήνει μαθήματα να εκκρεμούν σε κανένα έτος του Πανεπιστημίου.«Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να εργαστώ εδώ και δεν έχω σκοπό να φύγω» δηλώνει με αυτοπεποίθηση μιλώντας στο «Βήμα».

Ολα τα «ρετιρέ» και τα τμήματα υψηλής ζήτησης σε όλη τη χώρα έπεσαν εφέτος κατακόρυφα. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών εφέτος θα δεχτεί εισακτέους με 18.924 μόρια (-309 μόρια σε σχέση με πέρυσι). Οπως καταγράφεται στα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, συνολικά 246 πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέφτουν σε σχέση με την περυσινή χρονιά και 217 ανεβαίνουν (πέρυσι 331 τμήματα ανέβηκαν και 131 έπεσαν). Μόνο στα πανεπιστήμια 195 τμήματα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση σε σχέση με πέρυσι και 87 έχουν μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι.

Και εφέτος όμως σε 14 τμήματα πανεπιστημίων μπαίνουν υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, με «πρώτη» σε αυτή την κατάταξη το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας όπου εισήχθη με 5.597 μόρια (δηλαδή βαθμό 5,5 κάτω από τη βάση).

Η μεγαλύτερη αύξηση μορίων καταγράφεται εφέτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθηνών (+8.000) που έφτασε εφέτος στα 13.000 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (-5.664) που έπεσε στα 6.600 μόρια.

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: