Σπιτικό προζύμι: Συνταγή βήμα-βήμα!!


Υλικα 
 200 gr αλεύρι κατά προτίμηση δυνατό,
                 90-100 gr νερο βρυσης,


                 1 κουταλια της σουπας βιολογικο μελι,
                 1/2 κουταλάκι του γλυκού παραδοσιακό γιαούρτι.
Εκτέλεση
1η ήμερα : Αναμείξτε όλα τα υλικά και σχηματίστε ένα ψωμάκι. Βάλτε το σε ένα γυάλινο σκεύος ή τάπερ και καλύψτε το με γάζα, ψιλή σίτα ή ένα κομμάτι τούλι. Αφήστε το να ξεκουραστεί σε μέρος προστατευμένο από ρεύματα αέρος και σε θερμοκρασία 25-28°C. Η παρουσία ωρίμων φρούτων, στο χώρο που βρίσκεται η ζύμη, βοηθά στην διεργασία. 
1η ήμερα – αρχική ζύμη
Εγώ έβαλα το σκεύος με την μαγιά μέσα στον φούρνο (σβηστό), και τοποθέτησα διπλά φλούδες από μήλα.

2η ημέρα – αρχική ζύμη, μετά 24 ώρες
Αν όλα πάνε καλά, μέσα σε 24 ώρες, το ψωμάκι θα απλώσει και θα αρχίσουν να φαίνονται φουσκάλες μέσα στην ζύμη.
3η ήμερα : Μέτα από 48 ώρες, η ζύμη θα φουσκώσει και θα αναδίδει μια όξινη μυρωδιά, που όμως δεν είναι δυσάρεστη. Έχει φτάσει η ώρα για την πρώτη “αναζωόγονηση” (ανάπιασμα).

3η ημέρα – αρχική ζύμη, μετά 48 ώρες
Πάρτε 100 gr από τη ζύμη και την υπόλοιπη πετάξτε την. Βάλτε μέσα σε ένα σκεύος 100 gr αλεύρι, ανοίξτε στο κέντρο μια ευρύχωρη λακκούβα, ρίξτε μέσα 45 ml νερό και τη ζύμη. Διαλύστε τη ζύμη στο νερό και παίρνοντας σιγά σιγά λίγο αλεύρι, πλαστέ ένα ψωμάκι.

3η ημέρα – 1η αναζωογόνηση, αρχή
Πλύντε καλά το γυάλινο σκεύος, βάλτε μέσα το ψωμάκι, και με ένα μαχαίρι, χαράξτε έναν σταυρό στην επιφάνεια του, για να παρακολουθείτε την πορεία της ζύμωσης. Σκεπάστε το με ένα καπάκι και βάλτε το στη γωνιά του να ξεκουραστεί για 48 ώρες.

3η ημέρα – 1η αναζωογόνηση, 6 ώρες μετά
Αν το προζύμι είναι δυνατό, θα αρχίσει να φουσκώνει μέσα στις πρώτες ώρες!

5η ημέρα – 1η αναζωογόνηση, 48 ώρες μετά
5η ήμερα : Αφού περάσουν οι 48 ώρες, κάντε την δεύτερη αναζωογόνηση, με τον ίδιο τρόπο.

5η ημέρα – 2η αναζωογόνηση, αρχή

5η ημέρα – 2η αναζωογόνηση, 4 ώρες μετά

5η ημέρα  –  2η αναζωογόνηση, 6 ώρες μετά
6η ημέρα : Αναζωογονήστε ξανά το προζύμι, με τον τρόπο που έχουμε περιγράψει.

6η ημ’ερα – 3η αναζωογόνηση, φύλαξη στο ψυγείο
 Μετά την τρίτη αναζωογόνηση, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προζύμι. Το υπόλοιπο, που δεν θα ξεχνάτε να αναζωογονείτε κατά τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, μπορείτε να το φιλάτε στο ψυγείο, μέσα στο γυάλινο σκεύος του; έτσι  δεν θα αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, και θα χρειάζεται μια αναζωογόνηση κάθε δυο με τρεις εβδομάδες.

13η ημέρα – 3η αναζωογόνηση, 7 μέρες μετά

το προζύμι, έτοιμο για χρήση
 Μην ξεχνάτε : αν σας περισσεύει προζύμι, χαρίστε το σε αυτούς που παρασκευάζουν ψωμί στο σπίτι, θα το εκτιμήσουν σίγουρα!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: