Σόιμπλε: Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία

Αισιόδοξο εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εκπρόσωπος του υπουργείο, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, σημείωσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing, είναι «ξεκάθαρο» ότι τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Θα τεθούν στο τραπέζι τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να «εξασφαλιστεί» η βιωσιμότητα του χρέους.

Το υπουργείο «ελπίζει» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία επ΄ αυτού. Τέλος, εφόσον κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: