Σκυλακάκης: Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο

«Προτιμούμε σταδιακή πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας διότι είναι ορθολογική», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Οι πανδημίες κάποτε τελειώνουν. Η απελευθέρωση, η ψυχολογική, που δημιουργεί το τέλος της κρίσης εγγυώνται δυναμική ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο. Πριν φτάσουμε εκεί όμως, πρέπει με ψυχραιμία, με σωφροσύνη, με μετριοπάθεια να πορευτούμε και να διασφαλίσουμε και την οικονομία και τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Σκυλακάκης που κάλεσε ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί πόσο σημαντικό έχει αποδειχθεί το ζήτημα της δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

«Ο Προϋπολογισμός τελείωσε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,50%. Εμείς δεν είχαμε σχεδιάσει 3,50. Είχαμε αφήσει κάποιο χώρο για την περίπτωση που θα υπήρχε κάποια στατιστική προσαρμογή από κάποια πράξη που τυχόν θα είχε κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, την οποία ενδεχομένως δεν την είχαμε υπόψη μας. Πράγματι, αυτό συνέβη. Ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ και έκανε μια διόρθωση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ λόγω μιας διάταξης που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές εκλογών, για το ΛΕΠΕΤΕ και που θεώρησε ασφαλιστικό ταμείο η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat και εξαιτίας αυτής της διάταξης, μας έβαλε προσαρμογή από 3,7 στο 3,50. Το 3,50 διαφυλάσσει την αξιοπιστία αυτής της χώρας και η αξιοπιστία είναι κλειδί για την επόμενη φάση», είπε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ.

«Η αξιοπιστία είναι σημαντική και στις εγγυήσεις που δίνουμε. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι πρόγραμμα που αντιμετωπίστηκε θετικά από την ΕΕ. Έχει περπατήσει καλά ως τώρα. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει να δίνουμε τις εγγυήσεις αλλά θα έρθει η ώρα. Δεν σκοπεύουμε, δεν έχουμε σχεδιάσει ότι θα καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις. Ούτε πρόκειται να καταπέσουν. Η πορεία μας είναι μια πορεία σοβαρότητας. Η δημόσια περιουσία έχει υποστεί, στο παρελθόν συντριπτικά πλήγματα, όπως έγινε στην πρώτη φάση του 2015 που καταστράφηκε η αξία του χαρτοφυλακίου που είχαμε σε μετοχές. Το ΜέΡΑ 25 και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς, πρέπει να σκέφτοντααι τις μετοχές που χάθηκαν λόγω capital control, όταν ασκούν αντιπολίτευση», δήλωσε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στο αίτημα για την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά κλάδων εργαζομένων, ιδίως του υγειονομικού προσωπικού, ο υφυπουργός είπε ότι, με βάση την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η επιτροπή που εξετάζει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών θα ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Ιουνίου. «Θα συζητήσουμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς και θα λάβουμε υπόψη μας και την εμπειρία του covid19 πριν καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις», είπε ο κ. Σκυλακάκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: