Σκόπια: Ψηφίζεται σήμερα η κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι

Διαξιφισμοί ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διάρκεια συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης — Πρόωρές εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση

Υπερψήφιση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον νέο πρωθυπουργό Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, αναμένεται σήμερα Κυριακή στα Σκόπια, τελευταία μέρα της συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Ο Κοβάτσεφσκι, που διαδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), παρουσίασε χθες στην ολομέλεια της βουλής, τα μέλη της νέας κυβέρνησης καθώς και τις προγραμματικές δηλώσεις, με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και κομμάτων της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 21 υπουργούς, από τους οποίους 12 προέρχονται από το SDSM, ενώ έξι και τρεις αντίστοιχα από τα αλβανικά κόμματα DUI και «Alternativa» που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Συνολικά οκτώ νυν υπουργοί αποχωρούν από την σημερινή κυβέρνηση, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Κατά την ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος του είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ έως και 5%. Ο ίδιος τόνισε πως οι συνομιλίες με την Βουλγαρία θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αλλά κανείς δεν πρέπει και δεν θα διαπραγματευτεί για την ταυτότητα του «μακεδονικού» λαού.

To αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό VMRO-DPMN, θεωρεί πως νέα κυβέρνηση θα είναι συνέχεια της προηγούμενης του Ζάεφ, που -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει- απέτυχε σε όλους της τους στόχους, ενώ επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί έως τα μεσάνυχτα σήμερα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία στη βουλή των 120 μελών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: