Σκόπια: Έτοιμοι να βγάλουν τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και να μετονομάσουν το αεροδρόμιο

Λίστα αγαλμάτων και μνημείων που θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από το κέντρο της πόλης των Σκοπίων, έχει στα χέρια του ο υπουργός πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι με τις τελικές αποφάσεις να ανήκουν στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Στη λίστα κατέληξε ομάδα εργασίας που συνέστησε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού, με επικεφαλής το στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM)  Μίροσλαβ Γκάρτσεφ, η οποία διερεύνησε τη νομιμότητα των διαδικασιών για την κατασκευή αγαλμάτων και μνημείων στο πλαίσιο του φαραωνικού Project «Σκόπια 2014» εμπνεύσεως του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. 

 

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως τα αγάλματα της Μητέρας Τερέζας, αλβανικής καταγωγής καθολικής μοναχής από τα Σκόπια που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο στην Ινδία, και του Αντόν Γιάνεβ -Βούλγαρου κομιτατζή που διεκδικούν ως εθνικό τους ήρωα οι γείτονες περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα και είναι υποψήφια προς… απομάκρυνση. 

Όσον αφορά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει θετική εισήγηση για απομάκρυνση του, αφού διαπιστώθηκαν πως για την κατασκευή και τοποθέτηση του υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες τόσο στη τήρηση της νομοθεσίας όσο και στο συνολικό κόστος των εργασιών. 

«Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργασίας μελετά και εκπονεί ορισμένα από τα επεξεργασμένα θέματα, εξετάζοντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα ιδρύματα σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι, προσθέτοντας ότι: «Οι διαδικασίες είναι τόσο λανθασμένες ώστε να γίνονται περίπλοκες από την έλλειψη νομιμότητας της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι  υπεύθυνη για την τοποθέτηση αυτών των μνημείων στην πρωτεύουσα».

Σύμφωνα πάντως με ΜΜΕ των Σκοπίων, θέμα χρόνου θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ να ανακοινώσει και επίσημα την απομάκρυνση αγαλμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας. «Ακόμη και εάν δεν είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για τον «Έφιππο Πολεμιστή» (επίσημη ονομασία του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σίγουρο είναι πως το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα αλλάξει σύντομα όνομα, ως μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα» αναφέρει δημοσίευμα της σκοπιανής έκδοσης της DW.  

Πρόσφατα διπλωμάτες των Σκοπίων τάχθηκαν υπέρ της μετονομασίας του αεροδρομίου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει θετικός.

Αντιδρώντας στην πρόθεση της νέας κυβέρνησης να … αποδομήσει το έργο «Σκόπια 2014», ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολας Γκρούεφσκι δήλωσε πως όταν το κόμμα του επανέλθει στην εξουσία θα τα επανατοποθετήσει εφόσον απομακρυνθούν. «Η επανατοποθέτηση των μνημείων στις θέσεις τους είναι χρέος του VMRO-DPMNE. Και αυτό είναι μόνο. Ένας χρέος στους προγόνους μας, αλλά και απάντηση για ακόμη μια φορά, σε όποιον πιστεύει ότι  η σπονδυλική στήλη των «Μακεδόνων»    μπορεί να σπάσει» δήλωσε προκλητικά.

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: