Σκληρή κριτική στον Ερντογάν για την αναδίπλωση με τους διπλωμάτες – «Έχει ψυχικά προβλήματα»

Βαριές εκφράσεις κατά του Τούρκου προέδρου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» — Το παρασκήνιο της «παραίτησης» Τσαβούσογλου και το δημοσίευμα της DW επ αφορμής της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά

Τουρκία : Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν, λόγω «αναδίπλωσης» στο θέμα των πρεσβευτών

Η αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν, στο θέμα της απέλασης των δέκα διπλωματών από την Άγκυρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «ψυχοπαθή που λέει ό,τι του κατέβει».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει παραδοθεί ποτέ στα χείλη ενός προέδρου, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν βλέπει τον κόσμο στην πλατεία και «λέει ό,τι του κατέβει». Παράλληλα ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε ευθέως «για έναν άνθρωπο που έχει ψυχικά προβλήματα» και στον οποίον οι πολίτες «δεν μπορούν να του εμπιστευτούν τη χώρα».

«Νίκη», αλλά…

Η σφοδρή και πρωτοφανής επίθεση του Κιλιτσντάρογλου προς τον Ερντογάν, έρχεται την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «νίκη» την αποκλιμάκωση της κρίσης με τους δέκα πρεσβευτές, μετά τη δήλωση τους στα κοινωνικά δίκτυα, πως «σέβονται τόσο τις εσωτερικές υποθέσεις όσο και το εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας».

Τις προηγούμενες μέρες οι δέκα πρεσβευτές είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματία, υπερασπιστή δικαιωμάτων και φιλάνθρωπου, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Τούρκου προέδρου να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητους» τους δέκα ξένους πρεσβευτές στην Άγκυρα, επειδή άσκησαν κριτική στο θέμα της φυλάκισης του Καβαλά, κινητοποίησε άμεσα πολιτικούς και διπλωμάτες στην Τουρκία που επεδίωξαν να βρεθεί λύση που δεν θα έκανε ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, παρέμβαση για το θέμα έκαναν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ανησυχούσαν ότι αν κηρύσσονταν «persona non grata» οι δέκα διπλωμάτες, αυτό θα έβλαπτε σημαντικές συνεργασίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, επικοινώνησαν με τον Ερντογάν και επιδίωξαν να βρεθεί μια φόρμουλα για να επιλυθεί η κρίση.

Βέβαιο είναι πως τόσο η Άγκυρα όσο και οι δέκα χώρες, αναζήτησαν μια μέση λύση προκειμένου να μην υπάρξει μεταξύ τους ρήξη που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Ουσιαστικά ένα παιχνίδι με τις λέξεις στην αγγλική και την τουρκική εκδοχή της ανακοίνωσης των πρεσβειών, επέτρεψε σ’ όλες τις πλευρές να δηλώσουν «ικανοποιημένες».

Τουρκική διπλωματική πηγή, υποστήριξε στο πρακτορείο Reuters πως ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέλαβαν πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί λύση με τους δέκα πρεσβευτές.

Fake news αλλά «τσιμουδιά» ο Τσαβούσογλου

Μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να χαρακτήρισε fake news την αποκάλυψη της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, πως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν με παραίτηση από τη θέση του εάν εμμείνει στην απόφασή του για απέλαση των δέκα πρεσβευτών, ωστόσο από τις προηγούμενες μέρες ήταν γνωστό πως υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα στους δύο άντρες. Το γεγονός πως έως αυτή τη στιγμή, δεν πήρε δημόσια θέση ο Τσαβούσογλου για τους ισχυρισμούς της DW μαρτυρά πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» σύμφωνα με την παροιμία.

Σύμφωνα με την DW o Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα όταν ο Ερντογάν προχώρησε στην επίμαχη δήλωση το περασμένο Σάββατο, επικοινώνησε άμεσα μαζί του ζητώντας να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως ότου επιστρέψει στην Άγκυρα. «Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW που δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα της DW o εκπρόσωπος επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για «fake news», που «δηλητηριάζουν τις σχέσεις Γερμανίας — Τουρκίας» και αναφέρθηκε σε «διάψευση» από τον Τσαβούσογλου ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει μιλήσει δημόσια για το θέμα και έχει αρκεστεί στο retweet της διάψευσης Αλτούν.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Εξακολουθείτε, όμως, να επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να ενημερώσετε, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο Fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας — Γερμανίας» δήλωσε ο Αλτούν, μ’ ανάρτησή στου στα κοινωνικά δίκτυα.

Από την Τρίτη, ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: