Σκιά του "αντάρτικου" της ευρωβουλής

Σκιά του "αντάρτικου" της ευρωβουλήςΣτις Βρυξέλλες επιστρέφουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για μία Σύνοδο Κορυφής στην σκιά του «αντάρτικου» της Ευρωβουλής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και χωρίς τον χαρακτήρα επείγουσας συνάντησης για αποφάσεις με φόντο την στην Ευρωζώνη.

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίζουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι θα έχει «ανταλλαγή απόψεων» με τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο της Ευρωβουλής -ο οποίος στην προηγούμενη Σύνοδο είχε προειδοποιήσει για βέτο των ευρωβουλευτών στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον οποίο και το Στρασβούργο απέρριψε την Τέταρτη.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο θα παρουσιάσει την Στρατηγική 2020 με στόχο τις πολιτικές για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» -και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, ενώ το θέμα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal δεν θα βρεθεί ούτε στη συνάντηση των κυβερνήσεων των «17» της Ευρωζώνης· ωστόσο, ο Γ.Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει έκτακτο για το θέμα της Κύπρου την Παρασκευή.

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: