Σκάνδαλο στην Αυστρία: Εκλέγεται τελικά βουλευτής η σύζυγος του Στράχε

Δέκα ημέρες έπειτα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής (29 Σεπτεμβρίου), η Εκλογική Αρχή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης αποφάσισε το απόγευμα την αναγνώριση της έδρας στη νέα Βουλή, -καθότι αυτή βρισκόταν στην εκλόγιμη τρίτη θέση στη λίστα υποψηφίων του κόμματος- στην Φιλίπα Στράχε, την σύζυγο του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως αναφερόταν, η Φιλίπα Στράχε έχει χρόνο μέχρι την συγκρότηση της νέας Βουλής σε σώμα στις 29 Οκτωβρίου, να αποδεχθεί ή να παραιτηθεί από την έδρα της, για την οποία είχαν προκληθεί θυελλώδεις συζητήσεις μέσα στις προηγούμενες ημέρες που συνδέονταν με εικασίες και σενάρια ως προς το μέλλον της ίδιας και του συζύγου της.

Και αυτό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενόψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, το αργότερο το φθινόπωρο του 2020, στις οποίες ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε- έχοντας διεκδικήσει (σ.σ. με αποτυχία) το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη ήδη στις εκλογές του 2005, του 2010 και του 2015 – θα μπορούσε να είναι επικεφαλής ενός νέου, υπό ίδρυση, δικού του κόμματος, που θα μπορούσε να είναι κύριος αντίπαλος των Ελευθέρων, προκαλώντας πιθανότατα μία διάσπαση τους.

Μετά την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του στις 18 Μαίου, εξαιτίας των αποκαλύψεων της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ίμπιζα», του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο ίδιος και να διεξάγεται έρευνα εναντίον του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχε ανακοινώσει την 1η Οκτωβρίου την απόσυρσή του από την πολιτική, λόγω και νέων αποκαλύψεων σε βάρος του.

Ακόμη και λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν από την πρόσφατη προσφυγή στις κάλπες, κατά την οποία οι Ελεύθεροι είχαν τεράστιες απώλειες μειώνοντας το ποσοστό τους κατά δέκα μονάδες, στο 16% από το 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, η ηγεσία τους κατέβαλε προσπάθειες για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος, υπεραμυνόμενη του Στράχε και καταγγέλοντας «ύποπτα και εγκληματικά δίκτυα» πίσω από τις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του.

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φέρεται ως αρχηγός των Ελευθέρων και κατόπιν ως αντικαγκελάριος (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019), να έκανε χρήση τεράστιων ποσών χρημάτων (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου ύψους 2.599 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως, κ.α.) του κόμματος μέσω δύο ειδικών λογαριασμών του.

Τα χρηματικά αυτά ποσά χρησιμοποιούσε για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων, δικών του και της συζύγου του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αμείβεται με το ποσό των 9.500 ευρώ μηνιαίως ως εντεταλμένη του Κόμματος των Ελευθέρων για την «προστασία των ζώων».

Από την οργάνωση του κόμματος στη Βιέννη διευκρινιζόταν σήμερα ότι η αμοιβή της Φιλίπα Στράχε αφορά την απασχόληση της ως αρμόδια για τα κομματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ από την ηγεσία των Ελευθέρων αναφερόταν πως η ίδια δεν θα γίνει δεκτή ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη από τις 20 Μαίου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση του Στραχε από όλα τα αξιώματα του και κατόπιν τη διάλυση της συγκυβέρνησης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η οποία κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Εξαιτίας του «σκανδαλώδους βίντεο» που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και είχε προκαλέσει διεθνή σάλο, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχην είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: